A gre samo meni simuliranje že krepko na živče

Svetovno prvenstvo v Rusiji se je prevesilo v zaključni del tekmovanja. Zvečer bomo dobili vse štiri polfinaliste, ampak tokrat o nečem drugem.

Svetovno prvenstvo v Rusiji se je prevesilo v zaključni del tekmovanja. Zvečer bomo dobili vse štiri polfinaliste, ampak tokrat o nečem drugem.
Uredništvo Golavta

Letošnje svetovno prvenstvo je prineslo že nekaj presenečenj, saj so se od tekmovanja že poslovili nekateri favoriti. Bolj kot sam nogomet bo tokratni prispevek namenjen igralcem, ki očitno redno hodijo na vaje kakšnega dramskega gledališča. Na letošnjem prvenstvu smo lahko videli kar nekaj takšnih vložkov, ko se nekateri zvijajo na zelenici brez pravega razloga. Preprosto ne prenesem simuliranja na nogometnih tekmah.

Dejstvo je, da dokler ne bodo sami igralci in trenerji spremenili razmišljanja o tem se bomo gledalci morali sprijazniti s tem. Res je, da simuliranje ni novost na tem svetovnem prvenstvu in je na veliko žalost že dlje časa prisotna. Nekateri bodo rekli, da je Diego Armando Maradona bil eden prvih, ki je dodal simuliranje v svoj repertoar. Sam težko ocenjujem, ker sem bil še v rosno mladih letih v tistem obdobju Maradone.

Sam se bolj spomnim Bolgara Hrista Stoichkova, ki je v času igranja Barcelone in Parme med leti 1990 – 1998. Ob enem se spomnim, ko so na svetovnem prvenstvu leta 2002 na Japonskem in Južni Koreji za velikega simulanta obtožili Brazilca Rivalda. Teh obtožb se nikakor ni mogel znebiti in so ga spremljale do konca njegove igralske poti vsaj na elitnem nivoju.

Kaj pa danes? Na letošnjem svetovnem prvenstvu ne gre nobena tekma skozi brez kakšnega dramskega vložka. Povrh vsega se te situacije s svetlobno hitrostjo širijo prek družabnih omrežjih in kjer se nadaljujejo vroče debate med zagovorniki simuliranja in nasprotniki. V času svetovnega prvenstva je te debate čez kakšno uro že mimo, ker se že vsi pripravljajo na novo gledališko predstavo pred televizorjem ali na samem stadionu. Ja prav ste prebrali gledališko predstavo v kateri se predstavi dvaindvajset odraslih moških oseb, ki bodo uprizorili komedijo v devetdesetih minutah oziroma morebitni stodvajsetih minutah.

Glavni igralci te predstave so zvezdniki obeh moštev od katerih se pričakuje največ. Stranske vloge zapolnijo ostali nogometaši, ki poskrbijo za dramo v komediji. Ti se ob že ob minimalnem dotiku začne zvijati in valjati ter kričati kot, da bi jim manjkalo pol noge oziroma roke. Na zelenici zavre kri, saj se nogometaši spravljajo na morebitnega igralca, ki naj bi storil hud prekršek. Kri zavre tudi med nekaterimi gledalci, ki so pristaši te reprezentance oziroma kluba. Na klubski sceni ni nič drugače. Televizijski gledalci pa vidijo vse kar se je oziroma kaj se ni zgodilo iz vseh zornih kotov. Na koncu ni nobenih sankcij.

Ja na letošnjem svetovnem prvenstvu se pogosto vprašam, ali gledam nogomet, ali gledam res kakšno komedijo tipa Mighty Ducks (Mogočni racmani).  Toliko simuliranja in valjanja na igrišču že dlje časa nisem videl. Opazil sem tudi, da nekateri igralci to namerno delajo, da pridobijo pozornost sodnika.

Najbolj absurdno mi je, ko nekateri igralci zahtevajo zdravniško pomoč kot, da imajo neznosne bolečine čez 30 sekund so že zdravi. Malo za šalo, saj naredijo več gospodarske škode kot dobička, ker medicinsko osebje porabi brez potrebe razpršilo za hlajenje.

Že prej sem omenil, da do sprememb ne bo sprememb dokler igralci in trenerji ne bodo spremenili mnenja o tem. Ena rešitev bi bila, da igralce lahko kaznovala s pomočjo VAR-a ali ogleda posnetka po samem srečanju kaznovati posameznega igralca. V tem primeru je tudi težko ocenjevati določene situacije, ker je vse odvisno od praga bolečine posameznika in kako oceniti za kako močan udarec je šlo. Edino kar bi ogled posnetka prinesel, da bi res lahko kaznovala za tisto osnovno simuliranje, ko igralec odigra prekršek. Za vse ostale primere pa bolj težko ocenimo, razen kakšne nove tehnologije, ki bi ocenjevala jakost udarca oziroma dotika. Vsekakor bi bilo čas, da to »nepoštenost« odstranimo iz nogometa.


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran