Angleška zveza resno vzela ženski nogomet

Že smo se navadili, da je vse več bogatih moških klubov vstopilo v ženski nogomet. Pred kratkim so predstavili nove smernice angleškega ženskega nogometa.

Že smo se navadili, da je vse več bogatih moških klubov vstopilo v ženski nogomet. Pred kratkim so predstavili nove smernice angleškega ženskega nogometa.
www.fawsl.com

Najprej seveda kratko opravičilo, ker blogi niso redni. Dan ima le 24 ur in kakšenkrat imajo kakšne druge stvari prednost pred blogom. Vsekakor strmim k temu, da bom počasi prišel spet v ritem pisanja. Se pravi, da bo ob ponedeljkih nekaj o moškem nogometu in ob četrtkih nekaj o ženskem nogometu.

Ženski nogomet pridobiva na popularnosti in veljavnosti iz dneva v dan. Tržno nišo v tem vidijo tudi najbogatejši in najmočnejši moški klubi. V Angliji se veliko dogaja na področju ženskega nogometa. Tamkajšnja nogometna zveza je že lani predstavila projekt Gameplan for growth. Gre se za triletni projekt, ki ima tri glavne cilje in sicer

  1. Podvojiti število klubov iz 6000 na 12000.
  2. Podvojiti obisk reprezentančnih in prvenstvenih tekem
  3. Utrditi reprezentanco v svetovnem vrhu ženskega nogometa in biti resen kandidat za svetovno prvenstvo leta 2023.

Za doseganje teh ciljev je bilo in še bo veliko promocijskih prireditev. Poglejmo še ključne ljudi znotraj tega projekta. Prvi je nekdanji zvezdnik hokeja na travi David Faulkner, ki bo skrbel za razvoj reprezentanc in nogometašic. Predvsem bo skrbel za fizično pripravljenost igralk, saj bo Audrey Cooper bila odgovorna za nogometni del. V projekt je tudi vključena tudi Joanne Stimpson, ki bo odgovrna za razvoj nogometnih sodnic. Za marketing in komercialo bo skrbela Marzena Bogdanowicz. Bolj ali manj gre za ljudi, ki so doslej bili uspešni v britanskem olimpijskem komiteju.

Z naslednjo sezono bo tudi na voljo WSL Academy, ki bo skrbela za razvoj perspektivnih igralk s pripravo na profesionalni nogomet. Hkrati bodo tudi namenili nekaj denarja ženskemu nogometu v medicino, rekreacijo, trening in infrastrukturo, ki je bil s prva namenjen moškemu nogometu. V bližnji prihodnosti bo nastalo kar deset nogometnih centrov po vsej državi, ki bodo podprti z najboljšimi strokovnjaki in bodo v pomoč igralkam.

Poleg projekta Gameplan for growth je nogometna zveza pripravila še načrt za klube. Z naslednjo sezono bo angelška prva liga Women’s Super League povsem profesionalna liga. V prvi profesionalni sezoni bodo nastopili Arsenal, Birmingham City, Brighton & Hove Albion, Bristol City, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester City, Reading, Yeovil in West Ham. Slednji doslej še ni imel ženske ekipe, ki bi že igrala v prvi oziroma drugi ligi. Dobili so posebno povabilo, ker imajo dobre finančne temelje za delovanje profesionalne ekipe.

Po drugi strani je Yeovil dobil še eno priložnost v prvi ligi, čeprav je dosegel le dva zadetka na osemnajstih prvenstvenih tekmah. Prvi krog nove sezone bo odigran 8. In 9. septembra. Prestopni rok je v polnem teku in je za pričakovati kar veliko prometa v te klube. Tisti, ki malo spremljate angleški ženski nogomet boste pogrešali Sunderland, ki je eden izmed klubov z zelo dobro vzgojo mladih nogometašic. Lucy Bronze, Steph Houghton, Jordan Nobbs, Jill Scott in Beth Mead so le nekatere igralke, ki se kalile pri tem klubu. Žal je zaključil z delovanje, saj je že po lanski sezoni imel več kot pol milijona evrov dolga. V letošnji niso našli rešitve in klub je zaprl svoja vrata. Verjamem pa, da se bo kmalu vrnil in upam, da bodo vodili klub pravi ljudje. 

Druga liga oziroma Women’s Chamipionship bo polprofesionalna liga z dvanajstimi klubi. Članice drugoligaškega tekmovanja so Aston Villa, Doncaster, Durham, London Bees, Millwall, Sheffield FC, Tottenham, Charlton, Leicester City, Lewes, Sheffield United in Manchester United. Slednji so vzeli ženski nogomet zelo resno, ekipa bo imela povsem enako razmišljanje kot moška. Kar pomeni, da bo jedro ekipo sestavljeno iz domačih nogometašic. Za prvo sezono naj bi bil proračun ekipe skoraj 600.000 evrov. Tretja in četrta liga bodo povsem na amaterski ravni

Vsekakor bo zanimivo spremljati razvoj angleškega ženskega nogometa.V Ligi prvakinj so že blizu najboljšim, saj sta Chelsea in Manchester City oba prišla do polfinala. V prvi ligi je že šest klubov, ki so pod okriljem močnih moških klubov, če dodamo še Tottenham in  Manchester United, ki sta najresnejša kandidata za napredovanje bomo lahko spremljali iste klube v boju za vrh kot v moški Premier League. S tem, da je prva liga postala profesionalna lahko res pričakujemo razcvet nove ekipe v vrhu evropskega ženskega nogometa. 


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran