Denarne razlike med moškim in ženskim nogometom

Tokratna tema bloga bo primerjava na finančnem področju med moškim in ženskim nogometom. Prave primerjave ni možno narediti, spremembe pa so potrebne.

Tokratna tema bloga bo primerjava na finančnem področju med moškim in ženskim nogometom. Prave primerjave ni možno narediti, spremembe pa so potrebne.
Martaposemuckel

Pred kratkim sem prebral, da je Ada Hegerberg podpisala novo triletno pogodbo z Lyonom in s tem naj bi postala najbolje plačana ženska nogometašica na svetu. Hegerbergova, ki se je odločila, da ne bo igrala več za norveško reprezentanco ima za seboj odlično sezono. Postala je francoska in evropska klubska prvakinja ter bila najboljša strelka v obeh tekmovanjih. Lyon je bil finalist tudi v francoskem pokalu, a je bil PSG boljši z 1:0. Koliko naj bi 22-letna Hegerbergova zaslužila ostaja skrivnost, saj niti njen menedžer Alan Naigeon oziroma tiskovni predstavnik Lyona Olivier Blanc ne želita podati izjave o tem.

Za primerjavo lahko vzamemo nekdanjo soigralko Hegerbergovo Američanko Alex Morgan, ki je v lanski sezoni prejemala po nekaterih podatkih okrog 3200 € na mesec. Po drugi strani naj bi Marta, ki je bila izbrana kar petkrat za najboljšo nogometašico v najboljših časih prejemala okrog 300.000 € na sezono. Po drugi strani je to drobiž v primerjavi z najboljšimi moškimi nogometaši. Cristiano Ronaldo naj bi po podatkih, ki jih je objavil Forbes prejemal okrog 77 milijonov evrov na sezono. Njegov največji konkurent Lionel Messi naj bi prejemal »le« 69 milijonov evrov na sezono.

Druga zanimiva primerjava je tudi na klubskem nivoju. V Rusiji je v polnem teku svetovno prvenstvo in tekme danes bodo na sporedu kar štiri tekme. Bolj kot samo prvenstvo me je zanimalo, koliko zaslužijo klubi, če imajo na svetovnem prvenstvu svojega predstavnika. Prišel sem do zanimivih informacij, ki jih bom sedaj razkril.

Slovenije žal ni na svetovnem prvenstvu in tudi kakšen slovenski klub nima svojega predstavnika na tem prvenstvu. Vseeno bom vzel primer, da se je uvrstila in Janez Novak, ki igra za Gorico je med reprezentanti, ki bodo igrali na svetovnem prvenstvu. Dva tedna preden se začne turnir do dokler Slovenija ne izpade bi Gorica dobila približno 7000 € dnevnega nadomestila za Novaka. S tem, da bi moral biti Novak član Gorice v obdobjih (julij 2016-junij 2017, julij 2017-maj 2018 in junij-julij 2018). Kar pomeni v primeru, da bi Slovenija šla do finala bi Gorica prejela približno 322.000 €. Če Novak ni bil član Gorice v teh treh obdobjih bi potem ostali klubi za katere je nastopal dobili del teh 322.000 €.

Na hitro lahko izračunamo, da bo FIFA izplačala približno 15 milijonov € raznim klubom, ki bodo imeli svoje predstavnike v finalu letošnjega svetovnega prvenstva.

V prihodnjem letu bodo ženske imele svetovno prvenstvo v Franciji, če bodo obveljala trenutna pravila potem bodo klubske  blagajne samo čakale na denar. Na žalost FIFA v svojem pravilniku nima zapisanega takšnega pravila, da bi ženski klubi dobili kakšno nadomestilo za posamezno igralko. Pri tem je morda UEFA malo bolj prijazna do klubov, ampak še vedno daleč od razumnega razmišljanja. Za primerjavo lahko vzamemo Ligo prvakinj, kjer si vsi klubi želijo kratka potovanja. Nihče ne želi npr. v Kazahstan in se pomeriti z BIIK-om iz Kazygurta. Problem ni v tem, da se ne želi nihče pomeriti s tem klubom, ampak jih potovanje stane več kot dobijo s strani UEFE. 


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran