El Clásico je izgubil svoj čar

Zadnji El Clásico v letošnji sezoni je poskrbel za lepe zadetke, grobe prekrške in remijem med Barcelono in Realom iz Madrida.

Zadnji El Clásico v letošnji sezoni je poskrbel za lepe zadetke, grobe prekrške in remijem med Barcelono in Realom iz Madrida.
Picsebweb

Včeraj verjetno ni bilo ljubiteljice oziroma ljubitelja nogometa, ki bi zamudil srečanje v Barceloni, kjer sta se pomerila dva velikana španskega nogometa FC Barcelona in Real iz Madrida. Ko je glavni sodnik srečanja Alejandro José Hernández Hernández (ni tipkarski škrat, da piše dvakrat Hernández, ker je to njegov pravi priimek) iz Arrecifeja še zadnjič zapiskal s svojo piščalko sem se preprosto vprašal, kaj sem sploh gledal. Vem, da sem gledal španski El Clásico med Barcelono in Realom iz Madrida, ampak roko na srce to ni bilo niti blizu mojih pričakovanj.

Sem zagovornik, da v takšnih tekmah kot je španski El Clásico v ospredju ni lovljenje treh točk, ampak je v ospredju predvsem kraljevanje nad večnim rivalom. V teh tekmah pomeni vsak dotik žoge, duel in vsaka situacija imajo nekaj več vrednosti kot tri točke. Ne želim vmešati politike, ampak v tem derbiju je v ospredju tudi boj med Španijo in Katalonijo. Vsak igralec na igrišču bi moral začutiti pomembnost te tekme. Na žalost takšnega naboja in adrenalina nisem videl včeraj, ali ga je bilo zelo malo oziroma skoraj nič.

Priča smo bili srečanju, ki si ne zasluži naziva El Clásico. Ne spomnim se, da bi igralci obeh moštev prikazali takšno nespoštljivost in aroganco iz ene in druge strani. El Clásico bi moral preprosto biti praznik španskega nogometa, kjer bi gledalci lahko uživali v odlični nogometni predstavi. Še posebej ob dejstvu, ker je bilo na igrišču toliko kvalitete, kljub nekaterim spodrsljaji v obrambnih linijah.

Kar se tiče izida tekme ne vem, ali je pravičen glede na prikazano. Recimo, da je temu tako, ampak nisem stoodstotno prepričan. V središču je bil tudi že prej omenjeni 35-letni Hernández Hernández, ki ni dorasel takšnemu srečanju. Glede na prikazano bi moral še kakšen igralec dobiti rdeči karton in ne samo Sergi Roberto. Med kandidati je bil zagotovo Gareth Bale, ampak glavni sodnik srečanja je videl drugače. Poleg rdečih kartonov bi se moral Hernández Hernández glasiti še v nekaj situacijah. Ena izmed njih je nedosojen prekršek nad Raphaëlom Varanom tik pred zadetkom Lionela Messija za 2:1.

Čeprav tudi nesojena enajstmetrovka po prekršku nad Marcelom ni šla mimo mene kar tako. Razveljavljen zadetek Luisa Suárez bi moral obveljati. Cel blog bi lahko napisal samo o spornih situacijah na tem srečanju, ampak nima smisla. Daleč od tega, da sem proti temu, da ni malo več »moške« igre v takšnih srečanjih. Vse mora biti v meji normale in v žaru borbe za žogo. El Clásico bi moral biti prava poslastica za ljubiteljice in ljubitelje tega športa. To kar smo spremljali včeraj ni bilo niti blizu poslastice, bolj kakšna solidna večerja.

Madridčani, kje je bil El pasillo (gentlemanski pozdrav)?

Preden zaključim tokratni blog o španskem El Clásicu še ena zadeva, ki sem jo pogrešal na včerajšnjem derbiju. V Španiji imajo običaj, če kakšno moštvo osvoji kakšno lovoriko se v prvi tekmi po osvojitvi naredi El pasillo. El pasillo je gentlemanski pozdrav, ko se postavijo v koridor in z aplavzom pospremijo prvake na igrišče. To se je prvič zgodilo v sezoni 1969/70, ko je na takšen način Atletic iz Bilbaa pozdravil nove državne prvake Atletico iz Madrida. Atletico je takrat za eno točko premagal Atletic.

To je postala prava tradicija v španskem nogometu, ki velja še danes. V to skupino moramo izvzeti, ko gre za Barcelono in Real iz Madrida. Na El Clásicu smo lahko spremljali El pasillo le trikrat. Prvič v sezoni 1987/88, ko je Barcelona pozdravila Reala kot novega španskega prvaka. Drugič v sezoni 1990/91, ko je Johann Cruyff prvič osvojil naslov z njegovim »sanjskim moštvom«. Zadnji El pasillo med obema kluboma se je zgodil leta 2008, ko je Real osvojil državni naslov. Takrat so Madridčani pod vodstvom legendarnega nemškega igralca in trenerja Bernda Schusterja šli skozi ta gentlemanski koridor.

Od takrat nismo več videli kakšnega El pasilla na srečanjih med Barcelono in Realom. Nenazadnje bi ga lahko Barcelona naredila lani decembra, ko je Real osvojil Svetovno klubsko prvenstvo in prva tekma po osvojitvi te lovorike je bil decembrski El Clásico na Santiagu Bernabeu. Katalonci tega niso storili, zato naj ga ne bi bilo včeraj s strani Madridčanov.

Kakšenkrat smo lahko res uživali v španskem večnem derbiju, ko sta kapetana bila Carles Puyol pri Barceloni in Raúl pri Realu. Takrat je bil El Clásico v pravem pomenu nogometni praznik dveh španskih velikanov. Bili smo priča spoštovanja in antagonizma iz obeh strani.


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran