Kaj prinaša jesenski del Damallsvenskan 2018

Medtem, ko se večina evropskih lig še pripravlja na novo sezono se na Švedskem ekipe pripravljajo za drugi del sezone.

Medtem, ko se večina evropskih lig še pripravlja na novo sezono se na Švedskem ekipe pripravljajo za drugi del sezone.
fogis.se

Švedska Damallsvenskan kotira takoj za najboljšimi prvenstvi v Evropi. Nekoč je bila najmočnejša liga, a časi se spreminjajo. Vse več je močnih moških klubov je ženskem nogometu, ki dajejo promile svojega proračuna za žensko selekcijo. A ti promili so v večini primerov čez 3 milijone evrov. S takšnimi finančnimi vložki se na splošno skandinavski klubi ne morajo kosati. Sprijaznili so se tem in vse več vlagajo v mlajše nogometašice, ker najboljše igralke odhajajo v finančno močnejše lige. O primerjavi najboljših lig kdaj drugič.

Letošnja izvedba Damallsvenskan je na polovici in kot sem predvideval je zelo izenačena. Le sedem točk razlike je med četrto uvrščenim Kristianstadom in predzadnjo Eskilstuno. Pred prvenstvom sem pričakoval obe ekipi v zgornjem delu lestvice. Kristianstad sem uvrstil na peto mesto, Eskilstuno na četrto mesto. Mojo napoved pred prvenstvom si lahko preberete tukaj. Kar zadeva moje napovedi sem zaenkrat zadel le dve moštvi. A smo le na polovici prvenstva, zato pričakujem boljši izkupiček ob koncu sezone. Zaenkrat sem zadel Limnhamn-Bunkeflo, ki je osmi in IFK Kalmar, ki je trenutno zadnji. Pričakujem do konca prvenstva precej rošad na lestvici in bom ob koncu sezone zadel še kakšno moštvo več. A kot sem že uvodoma napisal je letošnja sezona zelo izenačena in sam Nostradamus nima pravilnega odgovora.

Če grem malo bolj detajlno sta me povsem razočarali ekipi Eskilstune in Djurgårdna katere sem obe pričakoval v zgornjem delu lestvice. Nič še ni izgubljenega, ampak glavni razlog za slabše predstave vidim v številnih poškodbah pri obeh moštvih. V prestopnem roku so dopolnili svoja moštva in pričakujem boljše predstave jeseni. To velja predvsem za Eskilstuno.

Največje presenečenje spomladanskega dela je Piteå, katerega ni nihče pričakoval v boju za prvaka. Še posebej ob dejstvu, da so imeli težave s trenerjem. Trener Stellan Carlsson je oznanil, da ima zdravstvene težave in ne bo mogel več voditi ekipe. Sledila je prava zmešnjava o tem, kdo bo vodil ekipo. Več o tem si lahko preberete v moji napovedi pred začetkom prvenstva. Na koncu se izkazalo, da klub ne more brez Carlssona in ekipa je igrala po njegovi taktirkah in nepričakovano prišla do spomladanskega naslova. Videli bomo, ali bo Piteå zdržal dokonca, ali ne.

Rosengård je pred prvenstvom veljal za absolutnega favorita za osvojitev državnega naslova. Po spomladanskem delu je šele na tretjem mestu s štirimi točkami zaostanka do rdeče-belih iz severa Švedska. Kljub visoki zmagi z 9:0 proti Eskilstuni so varovanke Jonasa Eidevalla pokazale premalo glede na kader. V poletnem prestopnem roku je ekipo zapustila Alexandra Riley ena izmed boljših igral Rosengårda v zadnjih sezonah. Še enkrat več se je pokazalo, da ni dovolj samo imeti na papirjunajboljše moštvo v ligi, če tega ne pokažejo na zelenici. Letošnja sezona je po mojem mnenju tudi prelomna za ekipo iz Malmö-ja, saj v zadnjih treh sezonah so imeli najboljše in najdržaje  moštvo v ligi in ostali praznih rok. Po prvem delu letošnje sezone se odvija isti scenaij zadnjih sezon. Zanimivo bo videti kakšne poteze bo povlekla športna direktorica Therese Sjögran ob morebitnem neuspehu po koncu letošnje sezone.

Aktualne prvakinje so po spomladanskem delu šele na petem  mestu. Imajo kar osem točk zaostanka za prvim mestom. Največja težava letošnje ekipe Linköpinga je napad, saj ekipa težko dosega zadetke. Pred kratkim je ekipo zapustila še Marija Banušić, ki je odšla na Kitajsko. V zadnjem obdobju se šušlja o tem, da bi morda ekipo okrepila danska reprezentantka Nadia Nadim. Nadimova je trenutno članica Manchester City-ja, a tam ni zadovoljna in išče novo sredino. V kolikor bi prišla Nadimova v Linköping bi se moštvo lahko posalo v boj za prvo mesto. Ogrodje ekipe je, ampak manjkajo zadetki. V nasprotnem primeru bo bolj borda za zgornji del lestvice.

Preden zaključim še nekaj o moštvih v spodnjem delu. Novinec IFK Kalmar je že v tem trenutku skoraj, da že odpisan. Vknjižil je eno samo zmago na enajstih prvenstvenih tekmah. V klubski blagajni ni dovolj denarja, da bi okrepili moštvo. Ostali so tudi brez najboljše napadalke Amande Fredriksson, ki si je strgala križne vezi. To pomeni, da so se v klubu sprijaznili s selitvijo v nižji rang.

Drugi kandidat obstanek bo že nič kolikokrat napovedan Vittsjö, ki se nekako na koncu vedno reši in obstane v ligi. V prestopnem roku so ostali brez najboljše strelke zadnje sezone Finke Linde Sällström, ki se je preselila v Francijo k FC Parisu. Športna direktorica kluba Erika Nilsson je povedala, da denarja za adekvatno zamenjavo ni in stavijo na igralke, ki so že v klubu. 

Vsekakor nas čaka zanimiv jesenski del in pričakujem, da bo hud boj v vrhu za naslov in v boju za obstanek. Bomo videli kdo bo delal družbo Kalmar-ju v drugo ligo. Za konec še lestvica po spomladanskem delu.

 • Piteå 24 točk
 • Kopparberg/Göteborg 22
 • FC Rosengård 20
 • Kristianstad 19
 • Linköping 18
 • Hammarby 15
 • Växjö 14
 • Limnhamn-Bunkeflo 14
 • Djurgården 13
 • Vittsjö 12
 • Eskilstuna 12
 • IFK Kalmar 3


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran