Lyon in Wolfsburg se bosta pomerila v finalu Lige prvakinj

Včeraj je bilo o Ligi prvakov, danes pa o Ligi prvakinj, kjer bomo 24. maja spremljali ponovitev finala med izpred dveh sezon Lyonom in Wolfsburgom

Včeraj je bilo o Ligi prvakov, danes pa o Ligi prvakinj, kjer bomo 24. maja spremljali ponovitev finala med izpred dveh sezon Lyonom in Wolfsburgom
uefa.com

Marsikdo bi rekel, da bomo letos spet spremljali sanjski finale v Ligi prvakinj med trenutno najboljšima ženskima kluboma v Evropi med Lyonom in Wolfsburgom. Gremo najprej na nedeljske povratne tekme, kjer sta se najprej pomerili ekipi Lyona in Manchester City-ja. Angležinjam je odgovarjal vsak izid, ki se ne bi končal s porazom. Varovanke Nicka Cushinga so se dobro branile skozi celotno srečanje, ampak za kaj več je zmanjkalo moči.

V Parku Olympiqua se je zbralo 19214 gledalcev, ki so spremljali precej enostranski nogomet. Francozinje so od prve minute napadale angleška vrata. V 16. minuti so videli edini zadetek na tem srečanju. Camile Abily je lepo podala Ameli Majri, ki se je lepo odkrila na robu kazenskega prostora. Naredila je nekaj korak naprej in poslal lep predložek v kazenski prostor, kjer se povsem znašla sama Lucy Bronze. Angležinja, ki se je pred začetkom letošnje sezone se prav iz Manchestra preselila v Lyon ni nič oklevala. Z volejem je poslala žogo na daljšo vratnico na Bardsleyjevih vrat in zadela. Kljub vodstvu pritisk domačih nogometašic ni popustil do konca srečanja.

Uradna statistika tekme je pokazala, da je Lyon kar štiriindvajset krat udaril proti Bardsleyjevih vrat. Na drugi strani je Sarah Bouhaddi bila bolj gledalka kot vratarka. Angležinje so sprožile tri strele na vrata Bouhaddijeve, ampak pri nobenem strelu ji ni bilo potrebno resneje posredovati. O pritisku Lyona govori tudi podatek o kotih, kjer so Francozinje izvedle 12 kotov, Angležinje pa nobenega. Vsekakor gre varovankam Cushinga čestitat za odlično obrambno igro, kljub prejetem zadetku. V prihodnji sezoni bodo morale storiti kaj tudi v napadu, da se lahko kosajo z najboljšimi ekipami.

V drugem polfinalu v Wolfsburgu je že prva tekma bila odločilna. Nemke so v Londonu zmagale s 3:1 Na stadionu AOK v Wolfsburgu se je zbralo 3850 gledalcev, ki so videli dva zadetka. Na tem srečanju je bila podobna slika kot v Lyonu, kjer so Nemke igrale na en gol. Statistika v strelih je bila podobna tisti v Lyonu. Wolfsburg je sprožil 23 strelov proti vratom Lindahlove in Chelsea je sprožil sedem strelov na vrata Schultove. V primerjavi Manchester Cityjem je Chelsea zdržal kar 70 minut preden je padel prvi zadetek. V 69.minuti so Nemke prebile angleški zid. Danka Pernille Harder, ki sem jo gostil pred kratkim v podcastu (prisluhnite oddaji) je na levem krilu dobila žogo.

S preigranjem je prišla do kazenskega prostora in prišla do odlične pozicije za strel in rutinirano poslal žogo za hrbet Lindahlove. Poljska reprezentantka Ewa Pajor bi lahko povišala izid na dve proti nič le nekaj minut kasneje, ko se je povsem sama znašla pred Lindahlovo. Njen strel je šel mimo desne vratnice Lindahlovih vrat. Je pa popravila napako v 78. minuti po daljšem obleganju angleških vrat je Alexandra Popp poslala lep predložek v kazenski prostor. Najvišja je bila Pajorjeva in poslal žogo za hrbet Lindahlove.

Vsekakor je angleški ženski klubski nogomet na dobri poti, da bo lahko konkuriral z najboljšimi ekipami. Glede na finančni vložek lahko to pričakujemo že v zelo kratkem času. Že to, da so imeli kar dva polfinalista je velik uspeh , čez leto ali dve pričakujem, da bosta ob kluba tako Chelsea kot Manchester City se enakovredno borila z Lyonom in Wolfsburgom za lovorike.

Sedaj pa k finalu letošnje sezone, kjer se bosta pomerili stari znanki. Prvič sta se pomerili v finalu v sezoni 2012/13  takrat so Nemke z golom Martine Müller iz enajstih metrov prvič osvojile ta prestižni naslov. V naslednji sezoni so ubranile naslov proti švedskemu Tyresö-ju. V sezoni 2015/16 je Wolfburg nazadnje igral v finalu in takrat je stal nasproti Lyon. Takrat so Francozinje bile boljše po streljanju enajstmetrovk.

Torej ekipi sta izenačeni po medsebojnih srečanjih v finalu Lige prvakinj. Kluba sta se srečala tudi v lanski sezoni, takrat je šlo za dvoboj v četrtfinalu. Po dveh srečanjih je Lyon napredoval s skupnim izidom 2:1. Kar se naslovov tiče je Lyon še daleč pred Wolfsburgom. Francozinje želijo letos osvojiti že peti naslov s katerim bi same kraljevale na vrhu zmagovalk. Trenutno si delijo prvo mesto z nemškim 1.FFC Frankurtom, ki je prav tako štirikrat osvojil Ligo prvakinj.

Kdo se bo na koncu veselil?

V tem trenutku stavim, da bo pokal pristal v nemškem Wolfsburgu. Zakaj? Obe moštvi sta zelo kompletni in težko je najti kakšne šibke točke. Morda bi jih našel, če bi šel delat podrobno analizo obeh moštev. Glavni razlog, da sem na strani »Volkulj« je njihova motivacija in predvsem lačnost po uspehu. V kadru je kar nekaj odličnih igralk, ki niso okusile slast zmage v tem tekmovanju. To se vidi na igrišču, ker se borijo do konca. Nobena žoga ni izgubljena. To velja za Pernille Harder, Sari Björk Gunnarsdottir, Ewa Pajor, ...

Daleč od tega, da si nogometašice Lyona ne bi želele osvojiti še peti naslov v Ligi prvakinj, ampak tistega žara do uspeha ni več. Camile Abily, Sarah Bouhaddi, Wendie Renard in Eugénie Le Sommer so igralke, ki so sodelovale pri vseh štirih naslovih. Ob Marozsánovi so te igralke med ključnimi igralkami Reynalda Pedrosa.

Kot zanimivost lahko dodam še ta podatek, da sta oba trenerja Stephan Lerch in Reynald Pedrosa povsem nova v svetu ženskega nogometa. Oba sta dobila prvič priložnost vodenja ženske članske ekipe. Lyon je pred kratkim osvojil že osemnajsti državni naslov kar je nov francoski rekord. Wolfsburg je trenutno prvi v Nemčiji in zelo dvomim, da bi lahko ostal brez naslova. Oba imata možnost, da bi v debitantski sezoni osvojila trojček. 

Vse odgovore bomo dobili 24. maja v ukrajinski prestolnici Kijevu na stadionu Valerija Lobanovskega s pričetkom ob 18:00.


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran