Moški klubi vse bolj krojijo vrh v ženskem nogometu

Pred kratkim sem se dotaknil Lige prvakinj, ki potrebuje spremembe v dobrobit ženskega nogometa. Tokrat o tem kako moški klubi »dopingirajo« ženski nogomet

Pred kratkim sem se dotaknil Lige prvakinj, ki potrebuje spremembe v dobrobit ženskega nogometa. Tokrat o tem kako moški klubi »dopingirajo« ženski nogomet
Uredništvo Golavta

Ljubiteljice in ljubitelji ženskega nogometa smo se v zadnjih letih morali sprijazniti, da se vse več najboljših evropskih moških klubov odloči za žensko selekcijo. Njihov »sponzorski« denar je vsekakor dobrodošel, ampak to ubija tradicionalne ženske klube. Ti moški klubi so tudi dodatni magnet za igralke, ker raje bo igrala za Juventus, Barcelono, Manchester City ali Olympique Lyonnais kot za Juivisy.

Že pogled na Ligo prvakinj lahko zasledimo ta trend. V prvih petih izdajah tega tekmovanja so v finalu igrale popolnoma samostojne ženske ekipe. Leta 2007 je ženskega ekipa Arsenala bila prva izmed najmočnejših moških klubov z zmago v Ligi prvakinj. Ta trend moških klubov se je počasi vse bolj uveljavil, kajti od 2007 do 2011 so že bili trije finalisti iz vrst moških klubov. Od leta 2012 – 2016 se je popolnoma obrnilo, v tem obdobju so popolnoma ženski klubi samo trikrat med finalisti. V zadnjih dveh letih je prevlada še bolj očitna. Od vseh osem polfinalistov in šestnajstih četrtfinalistov so bili samo trije samostojni ženski klubi.

Največ zmag in po kvaliteti je nemška Frauen-Bundesliga, kjer ima kar nekaj moških klubov žensko ekipo od aktualnega evropskega podprvaka VfL Wolfsburga do Bayerna iz Münchena, Freiburga, Werderja iz Bremna, Kölna in Hoffenheima. Od tradicionalnih ženskih klubov se vrha nekako še držijo klub Lare Prašnikar Turbine iz Potsdama in 1.FFC Frankfurt, ampak po finančni plati težko konkurirajo Wolfsburgu in Bayernu. V boj za najvišja mesta se počasi prebija Freiburg, ki kot moški klub vlaga predvsem v vzgojo doma vzgojenih nogometašev oziroma nogometašic.

Po kakovosti je druga najmočnejša liga v Evropi francoska D1 Feminine. V primerjavi z Nemčijo ni tukaj nič drugače Paris Saint-Germain, Olympique Lyon, MontpellierBordeaux in Olympique Marseille imajo ženske ekipo. Lyon je v zadnjih letih postal najboljši evropski klub, letos naskakuje že svoj tretji zaporedni evropski naslov in skupno peti v zadnjih sedmih letih. Tradicionalni francoski ženski klub Juvisy, ki je šestkrat osvojil državni naslov ni videl več rešitve in se združil moškim klubom Paris FC. A tudi to ni prineslo rešitve, saj je še vedno zelo daleč od mest, ki vodijo v Ligo prvakinj.

Angleška WSL se počasi a vztrajno konkurira nemški in francoski ligi. Že ta podatek, da imajo kar dva svoja predstavnika med polfinalisti letošnje Lige prvakinj, dokazuje premik naprej. Tukaj se še bolj vidi, da so ženski pod moškim okriljem. Liverpool, Everton, Chelsea, Manchester City in Arsenal imajo svoje ekipe in slednje tri krojijo vrh angleškega nogometa. Pred dnevi je še Manchester United oznanil, da bo se podal v boj z najmočnejšimi ženskimi ekipami. Manchester United bo štartal z ekipo v drugi WSL in ne bo želel izgubljati preveliko časa in želel takojšnjo uvrstitev v prvo ligo.

V Španiji, ki se počasi približuje najboljšim najdemo na vrhu znane klube iz moškega nogometa. Atletico de Madrid, BarcelonaAthletico iz Bilbaa so se v zadnjih letih zasidrali med top tri mesta. V Ligi Iberdrola imamo tudi dve svoji predstavnici Dominiko Čonč in Evo Vambergar. Prav naša Čončova igra pri moškem klubu Espanyolu, drugače najdemo še Betis, Sevillo, Valencio in Levante. Da postaja ženski nogomet v Španiji popularen dokazuje tudi mestni derbi med Atleticom in Madridom CFF na katerem se je zbralo 22.000 gledalcev. Še to naj povem, da Madrid CFF zaenkrat še nima nobene povezave z Realom iz Madrida.

V Italiji je pred letošnjo sezono vstopil v ženski nogomet Juventus, ko je kupil Cuneo Calcio. V svoje vrste je pripeljal zelo kvalitetne igralke kar se pozna tudi na igrišču. Juventus bije boj z Brescio za prvi ženski scudetto v zgodovini kluba. Poleg Juventusa imajo svojo žensko ekipo še Fiorentina, Sassuolo in Chievo. Naslednji velikan, ki želi se podati v boj za vrh je AC Milan, ki napoveduje vstop v naslednji sezoni.

Sedaj je veliko zanimanja moških klubov za ustanovitev ženske selekcije. Samo po sebi se postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo ženskimi ekipami teh klubov, če bi šlo moški ekipi malo slabše. Za primer lahko vzamemo Wolfsburg, ki se v moški konkurenci v zadnjih sezonah več ali manj bori za obstanek v ligi. Kaj bi se zgodilo v primeru, da bi izpadel. To bi vsekakor občutila ženska ekipa, ker se bi jim verjetno krepko zmanjšal proračun. S tem bi verjetno se zmanjšal še igralski kader in znižale bi se plače. Kar pomeni, da najboljše igralke bi odšle drugam.

Najboljše bi bilo za ženski nogomet, da bi se selekcije financirale same in bile neodvisne od moškega dela. Roko na srce, da za klub, ki želi biti v tem trenutku med najboljšimi klubi v Evropi potrebuje proračun nekje v višini 3-4 milijonov evrov. Za primerjavo lahko vzamemo španskega velikana Barcelono za katero je to približno 6.1 promilov letnega prihodka. Za nemški Bayern to pomeni 6.8 promila in 7.5 promila za angleški Manchester City. Sila preprosto je reči, da najmočnejši moški klubi vlagajo s svojim drobižem v ženski nogomet. Takšnimi finančnimi injekcijami se dvigujejo tudi plače nogometašic.

Če je v preteklosti bilo dovolj približno 2000 evrov za nogometašico svetovnega kova je danes čisto druga slika. Danes so plače teh igralk lahko tudi dvakrat ali trikrat večje. Najbolj so to občutili švedski prvoligaški klubi v Damallsvenskan, ki je bila pred leti polna igralk svetovnega formata. Med njimi je bila tudi Brazilka Marta. Ti klubi preprosto ne morejo konkurirati več najbogatejšim klubom. S tem se vsekakor zmanjša kvaliteta lige, ampak daje več možnosti mladim neuveljavljenim igralkam.

Za konec se bo potrebno počasi sprijazniti, da bodo vsi najmočnejši moški klubi krojili vrh v ženskem nogometu. Ali bo to v dobrobit nogometa, ali so samo marketinške poteze bo pokazal čas.


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran