Na Fratton Parku je zavel nov svež zrak

Tokrat sem imel nekaj dilem o tematiki ponedeljkovega blog, ki je namenjen moškemu nogometu. Od derbijev do začetkov prvenstev in borb za obstanek.

Tokrat sem imel nekaj dilem o tematiki ponedeljkovega blog, ki je namenjen moškemu nogometu. Od derbijev do začetkov prvenstev in borb za obstanek.
Paul Gerald

Ja, velikonočni vikend je nudil kar nekaj zanimivih tekem, ki smo jih ljubitelji nogometa sprejeli z velikim odobravanjem. Nekateri so nestrpno pričakovali večni slovenski derbi med Olimpijo in Mariborom, drugi so bili bolj osredotočeni morda na Bayern München – Borussia Dortmund, Juventus – Milan, Chelsea – Tottenham in morda Sevilla - Barcelona. A na koncu sem prišel do zaključka, da vse te tekme bodo drugi obdelali v detajl in sam bi se znašel v množici vseh poročil.

Po drugi strani sem se nagibal, da naredim nek pregled ameriške MLS, ki se je pričela pred kratkim in doživela velik bum s prihodom Zlatana Ibrahimovića, ampak bi se spet ponavljal za ostalimi mediji. Na koncu sem pristal v angleškem pristanišču Portsmouthu, kjer živi približno 210.000 prebivalcev. Želel sem preveriti kaj se dogaja na Fratton Parku, kjer se je pred leti igral prvoligaški nogomet.

Zgodovina Portsmoutha

Portsmouth Football Club bo v četrtek praznoval svoj 120. rojstni dan. V vseh teh letih delovanja se lahko pohvali z dvema državnima naslovoma v sezonah 1948-49 in 1949-50 in dva pokalna naslova v sezoni 1938/39 in 2007/2008. Portsmouth je skozi svojo celotno zgodovino precej skakal med prvo in četrto ligo. Najbolj kritično je bilo v sezoni 1998/99, ko so bili tik pred bankrotom, a je trenutno prvi mož ljubljanske Olimpije Milan Mandarić rešil klub. Mandarić je začel v vlagati v klub in v sezoni 2003/04 se je vrnil med klub v angleški Premier League. Leta 2006 je Mandarić prodal klub Alexandru Gaydamaku. Klub se je v tisti za las rešil pred izpadom v nižji rang.

Pred sezono 2006/07 je takratni trener Harry Redkanpp dobil zeleno luč s strani Gaydamaka glede novih okrepitev. Na Fratton Park so med drugim prišli Niko Kranjčar, Sol Campbell, David James, Glen Johnson in Nwankwo Kanu. Harry Redknapp je popeljal ekipo do devetega mesta kar je bila najboljša uvrstitev od osvojitvi naslovov. Le točka jim je zmanjkala, da bi se uvrstili še v pokal UEFA. Sezono kasneje so osvojili svoj drugi pokalni naslov proti Cardiffu na obnovljenem Wembleyju. Nwankwo Kanu je odločil finale z edinim zadetkom. Sledil je še nastop v Evropi, kjer so najprej izločili portugalsko Vitório de Guimarães.

Pred začetkom skupinskega dela je Redknapp nepričakovano odstopil in njegov naslednik je postal njegov pomočnik Tony Adams. Spomladanski del te sezone je bil začetek črnega scenarija. Klub se je ponovno znašel v finančnih težavah in Gaydamak naj bi prodal klub poslovnežu iz Združenih arabskih emiratov. Sulamain Al-Fahim je postal novi lastnik. Da bi rešili klub so prodali vse najboljše nogometaše od Petra Croucha do Sylvaina Distina, Glena Johnsona in Nika Kranjčarja. Po Al Fahimu so lastniki postali eden za drugim še Ali Al-Faraj, Balram Chainrai in Vladimir Antonov, ki so popeljali klub do prepada.

Navijači so s pomočjo vlagateljev rešili klub

Klub so rešili navijači kluba, ko so prevzeli odgovornost in kupili klub aprila 2013. Klub je tisti sezoni izpadel iz tretje lige in klub je dosegel dno. Po prevzemu navijačev je za četrtoligaško sezono bilo prodanih kar 10.000 sezonskih kart, ki še danes velja za rekord. Septembra 2014 je vodstvo kluba sporočilo javnosti, da so odplačali vse dolgove do bank, trenerjev in igralcev.

Lanska sezona je bila zelo uspešna za klub, ker si je pod vodstvom Paula Cooka zagotovilo mesto v tretji ligi oziroma League One. Kljub uspehu je pred letošnjo sezono prišlo do spremembe na trenerski klopi, ker je Cook prevzel Wigan. Pri izboru novega trenerja je največ glasov dobil Kenny Jackett.

Nesoglasje med navijači

Kljub uspešnem vodenju kluba z navijaškim načinom odločanja je z uvrstitvijo v višji rang prišlo do različnih mnenj v nadaljnjem vodenju kluba. Nekateri so želeli zadržati obstoječi sistem medtem, ko so nekateri bili mnenja, da je potrebno dobiti novega vlagatelja. Za slednjega so bili najbolj glasni tisti, ki so niso prispevali niti centa pri reševanju klubu. Po dolgih sestankih so na koncu dali tematiko dali na glasovanje. 51 odstotkov glasov so prispevali navijači in 49 odstotkov tisti, ki so največ vložili pri reševanju kluba. Gre za enajst vlagateljev, ki so prispevali približno 2 milijonov evrov med njimi je nekaj navijačev, ki so prispevali največ denarja. Sam dolg kluba je bil približno 2.6 milijonov evrov. Preostalih 600.000 evrov so zbrali navijači. Da bi predlog bil sprejet je moralo biti 75 odstotkov, da se klub proda.

Odločitev je padla, da se klub proda Michaelu Eisnerju oziroma podjetju Tornante. Nekaterim bo to ime znano, ker gre za nekdanjega lastnika podjetja Walt Disney. Eisner je leta 2005 zapustil Walt Disney in ustanovil podjetje Tornante. Eisner je dlje časa iskal primeren nogometni klub, ampak niti Real Salt Lake City, Houston Dynamo in nekateri angleški prvoligaški in drugoligaški klubi niso bili po njegovem okusu. Zato se človek sprašuje, kaj je videl v tretjeligašu Portsmouthu, ki je daleč od nogometnega blišča. Čeprav gre za klub, ki ima dolgo tradicijo in ima velik potencial postati velik klub.

Bo Portsmouth FC nova filmska uspešnica

Kot zanimivost lahko omenim to, da se lahko prav Eisnerju zahvalimo, da so luč sveta zagledali filmi kot The Mighty Ducks, Remember The Titans, Bad News Bears in Miracle. On je bil glavni pobudnik za takšen žanr filmov. Morda vidi Portsmouth kot eno izmed svojih filmskih uspešnic, kjer odpisani postanejo zvezdniki. Po drugi strani je zagotovo preučil vse klubske prevzeme, ki so se zgodile v zadnjih letih v angleškem nogometu. Brez ovinkarjenja je uvidel, da na kratki rok ne glede na vloženo vsoto denarja ne dosežeš veliko uspehov. Zato se je raje odločil za Portsmouth, kjer je manjši vložek, ki lahko na dolgi rok postane velik klub. S takšnim razmišljanjem je dobil tudi navijače kluba na svojo stran.

V zadnjih dvajsetih letih so bili deležni bolj praznih in lažnih obljub s strani raznih lastnikov. Čeprav nekateri menijo, da se bo zgodba lahko ponovila in bi bolj morali raziskovati tržišče. Zaenkrat so vseeno zadovoljni z Eisnerjevim razmišljanjem. Oboji želijo, da bi bil klub stabilen in bi delal počasi korake naprej proti Premier League. Če ima klub takšnega lastnika kot je Eisner ima klub tudi večje možnosti napredovanja, saj lahko vloži veliko denarja v novo ali obstoječo infrastrukturo od pomožnih igrišč do obnovitve ali novogradnje stadiona.

Sprememba lastništva je pozitivno vplivala tudi na ekipo, ki si je kot novinec v ligi sedem tekem pred koncem sezone že zagotovilo obstanek. Z malo sreče bi se lahko ekipa vključila v boj za dodatne kvalifikacije, ki vodijo v drugo ligo. Trenutno so na devetem mestu z dvema točkama zaostanka do mesta, ki še vodi v kvalifikacije. V šali bi lahko rekli, če jim uspe veliki met in se uvrstijo v dodatne kvalifikacije in si morebiti priigrajo napredovanje v drugo ligo bi bil odličen scenarij za kakšno novo filmsko uspešnico.


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran