Ali RSC Andelecht opušča žensko ekipo?

Članska ekipa RSC Anderlechta je letos prvič po dvajsetih letih osvojila naslov državni naslov. A kot kaže ne bo dovolj za ohranitev ekipe.

Članska ekipa RSC Anderlechta je letos prvič po dvajsetih letih osvojila naslov državni naslov. A kot kaže ne bo dovolj za ohranitev ekipe.
www.rsca.be

Nogometne sezone gredo počasi proti koncu in v tem času je potrebno narediti že nek načrt za prihodnjo sezono. Iz belgijske prestolnice Bruslja prihajajo žalostne novice za ljubitelje ženskega nogometa. RSC Anderlecht je letos prvič po dvajsetih letih osvojil državni naslov, a to naj ne bi bilo dovolj velik razlog, da bi klub zadržal ženske selekcije v svojem klubu.

Ženski del RSC Anderlechta se je pričel leta 1971, ko je v Bruslju bil ustanovljen ženski nogometni klub Brussels Dames 71. Po nekaj letih delovanja so prišli tudi prvi uspehi. V sezoni 1983/84 je v klubsko vitrino prišla prva lovorika. Dekleta so osvojila pokalno lovoriko v sezoni 1984/85 ubranile pokalno lovoriko. Dve sezoni kasneje je v klubsko vitrino prišel še prvi državni naslov. Leta 1993 je prišlo do velike prelomnice v klubu, ko se je klub odločil za združitev z RSC Anderlechtom. Brez dvoma je to bil velik korak naprej za ekipo, ker je Anderlecht najtrofejnejši belgijski moški klub.

Razvoj kluba je šel v pravo smer, ker je Anderlecht postal tudi v ženskem nogometu postal eden izmed najtrofejnejših belgijskih klubov. Rivalstvo med Standardom iz Liègea in Clubom iz Bruggeja se je preselilo še na ravan ženskega nogometa. Odkar je Brussels Dames 71 šel pod Anderlecht se je klubska vitrina do danes napolnila še s štirimi državnimi in kar šestimi pokalnimi lovorikami.

Na žalost vseh ljubiteljev belgijskega ženskega nogometa bo eden izmed treh velikanov odstopil iz boja za vrh. Klubsko vodstvo Anderlechta na čelu s predsednikom Marcom Couckejem razmišlja o razpustitvi ženskega dela v klubu. Dejal je, da letošnja sezona ni bila idealna za žensko moštvo in iščejo primerne rešitve za prihodnjo sezono. V kolikor jih ne bodo našli bodo razpustili ekipo.

Belgijska reprezentantka in članica Anderlechta Aline Zeler je prek svojega Twitter profila napisala nekaj povsem drugega v primerjavi s Couckejem. Zelerjeva je napisala, da so nogometašice dobile informacije s strani klubskega vodstva, da bodo razpustili ekipo. Povrh vsega nam niso povedali glavne vzroke za razpustitev ekipe. To je hud udarec za nogometašice in belgijski ženski nogomet.

Očitno nista dovolj dober razlog državni naslov in zagotovljen nastop v Ligi prvakinj, da bi ekipa lahko igrala naprej. Vsekakor bo sedaj odvisno od javnosti, koliko bo pritiskala na klubsko vodstvo. Večji pritisk, hitreje bodo poskušali najti rešitev. Drugače bo ženski nogomet ostal še brez enega kluba.

Preden zaključim s tokratnim blogom še skok v Nemčijo, kjer je Holstein Kiel pred kratkim sporočil, da ukinja žensko selekcijo. Glavni razlog za takšno odločitev je uspeh moške članske ekipe, ki si je zagotovila mesto v dodatnih kvalifikacijah za prvo ligo. V kolikor bi jim uspel preboj v prvo ligo bi klub potreboval več denarja. Prva poteza klubske uprave je bila ta, da ukine ženski del kluba in s tem pridobi nekaj prepotrebnih finančnih sredstev. Jasno je, da nogometašice kluba niso bile zadovoljne s odločitvijo. Svoje nezadovljstvo so pokazale na tekmah, katere niso želele odigrati ter javno nasprotovale odločitvi klubskega vodstva.

Po nekaterih informacijah je klub celo pridobil skoraj osem milijonov evrov od mestne občine in zvezne dežele Schleswig-Holstein. Ta denar so pridobili za izvedbo nadgradnje obstoječega stadiona Holstein-Stadion v korist obeh spolov. Kako bo s tem sedaj bomo videli v prihodnje. 

Res, da ženska ekipa ne igra v prvi oziroma drugi nemški ligi, ampak v tretje ligaški konkurenci. Ne glede na to v katerem tekmovanju igrajo dekleta je za moje pojme to povsem absurdna poteza kluba. Proračun ženske ekipe bi lahko klub pridobil s kakšnim novim sponzorjem v primeru napredovanja v prvo ligo. Zagotovo bi se našlo kakšno močno podjetje, ki bi dalo kakšen evro za oglaševanje na nemških prvoligaških tekmah.

Deli z drugimi:


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran