Še dva dneva do začetka svetovnega prvenstva v Rusiji

Še dva dneva nas ločita do letošnjega vrhunca v nogometu. V Moskvi na stadionu Lužniki bo prva tekma letošnjega SP med Rusijo in Savdsko Arabijo.

Še dva dneva nas ločita do letošnjega vrhunca v nogometu. V Moskvi na stadionu Lužniki bo prva tekma letošnjega SP med Rusijo in Savdsko Arabijo.
fifa.com

Klubska sezona je mimo in sedaj smo tik pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva. Moram reči, da po nekaj letih ne čutim tiste evforije. Prvo svetovno prvenstvo, ki se ga spomnim je bilo leta 1990 v Italiji. Takrat sem z velikimi očmi spremljal vse tekme in bil popolnoma navdušen. Na zelenicah so tekali sami odlični nogometaši Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Lothar Matthäusa, Jürgen Klinsmann, Careca, Bebeto, Aldair, Caludio Canigga, Diego Maradona, Roger Milla, Emilio Butragueño, Fernando Hierro, Enzo Schifo, Marius Lacatus, Thomas Skuhravy, Roberto Baggio,

Takrat je bilo svetovno prvenstvo nekakšen osrednji dogodek leta. Z leti se je po mojem mnenju vrednost samega svetovnega prvenstva zmanjšala. Na trenutke bi lahko rekel, da ima zmaga v Ligi prvakov večjo veljavo kot zmaga na svetovnem prvenstvu. Zakaj tako razmišljam? Preprosto v Ligi prvakov igrajo najboljši nogometaši na svetu in se merijo skozi celotno sezono. Na svetovnem prvenstvu niso zbrani najboljši nogometaši. Moram priznati, da to je spet druga debata o katerem bi lahko razpredali ure in ure in ne bi prišli do rešitve.

V tokratnem blogu se bom bolj kot pregledu posameznih skupin nekaj vprašanj, ki se mi same po sebi postavljajo pred začetkom mundiala.

Lahko kdo izven Evrope osvoji naslov?

Mineva že kar šestnajst let odkar je kakšna reprezentanca izven Evrope osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. To je uspelo leta 2002 Braziliji. Leta 2010 je Španija bila prva evropska reprezentanca, ki je osvojila naslov izven Evrope. Ta trend se je nadaljeval tudi na prvenstvu 2014 v Braziliji, ko je Nemčija osvojila prvo mesto.

Edine reprezentance izven Evrope, ki lahko brezpredmetno konkurirajo najboljšim sta Brazilija in Argentina. Ostale reprezentance zaenkrat niso naredile koraka naprej. Že dlje časa se čaka na preboj kakšne afriške reprezentance, ampak ni tega premika. Res je tudi, da se je v Evropi tudi razširila kvaliteta, saj je vedno več srednje in manjših držav, ki se  lahko kosajo z najboljšimi. Preprosto so postale te reprezentance bolj organizirane in učinkovite. Vse kaže v to smer, da se bo trend nadaljeval in naslov bo ostal v Evropi, čeprav so Brazilci letos zelo nevarni.

Čeprav smo tega že tudi navajeni, da igrajo zelo dobro v kvalifikacijah in pokalu Konfederacij. Ko gre zares pa se lahko že ustavi pri prvi oviri, ko je nasproti kakšna evropska reprezentanca, ki zna igrati organizirano in disciplinirano v obrambi. Vsekakor bo potrebno biti pozoren na Neymarja, ki bo spočit in poln energije, da lahko popelje ekipo do finala.

Hkrati me tudi zanima, kakšen nogomet bomo spremljali na letošnjem prvenstvu. Se bo nadaljeval trend taktiziranja in čakanja, ali bomo lahko gledali bolj odprt nogomet. Nekateri so bili zelo razočarani nad nogometom na evropskem prvenstvu 2016 v Franciji. Verjamem, da bodo tudi letos razočarani tisti, ki gledajo nogomet vsake štiri leta in gledali bolj taktičen in dolgočasen nogomet kot napadalen in atraktiven.

Kdo bo pripravil največje presenečenje

Po ogledu vseh reprezentanc sem prišel do prepričanja, da je svetovno prvenstvo kot Liga prvakov v skupinskem delu. V vsaki skupini sta dva močna favorita za napredovanje in druge dve ekipi se borita za mesto v Ligo Evropa. Ista slika je tukaj, čeprav pride prej do presenečenja tukaj kot v Ligi prvakov. Katera reprezentance bi lahko presenetile. Po mojem mnenju so tri reprezentance, ki bi lahko mešale štrene najboljšim. Prva je Hrvaška, ki ima odlično ekipo. Edini minus je morda obrambna linija, kjer manjka kakšen kvaliteten osrednji branilec.

Druga reprezentanca, ki bi bila lahko med presenečenji je Egipt. Res, da se bo poznala morebitna odsotnost Mohameda Salaha ima Héctor Cúper na voljo zanimivo moštvo. Tretja reprezentanca, ki bi lahko presenetila je Kolumbija. James Rodriquez je nase opozoril pred štirimi leti v Braziliji, ki ga je pripeljala v Real iz Madrida. V zadnjih letih ni naredil pričakovanega napredka. Letošnja sezona v Bayernu mu je zelo koristila in zna se zgoditi, da bo spet eksplodiral na svetovnem prvenstvu.

Kdo bo bolj uspešen Cristiano Ronaldo ali Lionel Messi?

Večni dvoboj se nadaljuje tudi na svetovnem prvenstvu. Marsikateri je mnenja, da bi to lahko bilo zadnje svetovno prvenstvo za oba. Argentina brez Messija ne bi videla Rusije. Zato se sprašujem, kako daleč bo Messi popeljal Argentino. Pri Argentincih se zgodovina ponavlja, saj so Argentinci polagali velike upe na Diega Armanda Maradono leta 1986 in 1990, a so ostali praznih rok. Messi je prvi poizkus zapravil leta 2014, ga bo tudi tokrat?

Na drugi strani imamo Cristiana Ronalda, ki prihaja v leta. 33-letni Ronaldo ima tokrat zares zadnjo priložnost, da naredi nekaj več kot v preteklosti na svetovnih prvenstvih. Fernando Santos precej stavi na starejše in uveljavljene igralce. Od mlajših, ki so pustili pozitiven vtis leta 2016 so zastali v razvoju. Tukaj imam predvsem v mislih Renata Sancheza, ki se je povsem izgubil. Portugalci so leta 2016 prišli do naslova s precej taktično igro in čakanje na nasprotnika oziroma na preblisk Ronalda.

Ne vem zakaj imam takšen občutek, da bi lahko po skupinskem delu oba pakirala kovčke in odšla domov.

Kdo so avoriti

Med top tri kandidate za naslov uvrščam Nemčijo, Španijo in že prej omenjeno Brazilijo. Španci so po dveh debaklih na svetovnem prvenstvu 2014 in evropskem prvenstvu 2016 začeli na novo. Uspešne kvalifikacije so potrdile, da prihajajo na stara pota. Edina težava Julena Lopeteguija je napad, saj ekipa nima izrazitega napadalca. Po vsej verjetnosti bo mesto prvega napadalca zasedel soigralec našega Jana Oblaka Diego Costa.  Po drugi strani so Nemci vedno reprezentanca na katero je potrebno računati. Aktualni svetovni prvaki delujejo sveže in lačno po ubranitvi naslova.

Koliko težav bo povzročal VAR

Ja, prav ste prebrali. Na svetovnem prvenstvu v Rusiji bodo sodniki imeli na voljo sistem VAR. Nimam nič proti temu, ampak sem zelo skeptičen glede uporabe na tem tekmovanju. VAR je pokazal kar nekaj pomanjkljivosti v letošnji sezoni v Italiji in Nemčiji. Na svetovnem prvenstvu bodo sodili sodniki, ki sploh nimajo izkušenj s to tehnologijo. Glede na to, da so iz različnih držav, mar to pomeni, da bo tudi VAR sodnik iz iste države kot glavni sodnik. Drugače ne vem, kako  bosta komunicirala med seboj. Za primer lahko vzamemo Mohammed Abdulla Hassan Mohamed iz Združenih arabskih emiratov, ali bo komuncirianje potekalo v angleščini ali arabščini. 

Verjetno bomo spremljali kar dolg prekinitve, ko bo v ospredju VAR. Na koncu bi lahko nastal velik cirkus okrog tega in tekme se bodo prekinjale po dolgem in počez.


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran