Zakaj ženski nogomet ne pridobi večje veljave

V tokratnem blog spet malo o slovenskem ženskem nogometu, saj že dolgo nisem kaj bolj konkretnega napisal na to tematiko.

V tokratnem blog spet malo o slovenskem ženskem nogometu, saj že dolgo nisem kaj bolj konkretnega napisal na to tematiko.
Phillip Kofler

Golavt že od prve oddaje spremlja in poroča o ženskem domačem in mednarodnem nogometu. Dandanes ni nič drugače edina sprememba je ta, da poleg podcasta izhaja še tedenska televizijska in blog. Nekateri še danes preprosto ne razumejo zakaj dajemo takšen poudarek na ženski nogomet. Na to bom odgovoril sila preprosto, saj smatram nogomet kot en šport, ki je za oba spola. Nisem še zasledil nobenega zakona ali kakšna pravilnika, da ženske ne bi smele igrati nogomet.

Enostavno ne vem zakaj je ženski nogomet takšna tabu tema. Sam sem odraščal v okolju, kjer se noben ni zgražal nad tem. Prej so dekletom dali kakšno spodbudo kot spustili kakšen neokusen komentar. Žalostno je, da je pri nas slednje še kako prisotno in nekateri izrekajo neokusne komentarje na račun ženskega nogometa.

Vem, da je pri nas ženski nogomet še v zavit celofan in bo moralo preteči še nekaj časa, da se bo miselnost spremenila. Pogosto slišim, da nekatera dekleta bi rada trenirala z moškimi a ne dobijo priložnosti. Pred kratkim mi je celo občasna slovenska reprezentantka dejala, da je težko dobila moški klub s katerim bi trenirala do začetka klubskih priprav. Na koncu ji je na pomoč priskočil njen nekdanji trener in ji je dovolil se priključiti treningu njegove moške ekipe. Preprosto ne razumem takšnega razmišljanja, saj v tem primeru ni šlo za nogometašico, ki je komaj začela igrati nogomet. Gre se za igralko, ki je na elitnem nivoju pri nas.

Vem, da moški in ženski nogomet nista na isti ravni, ampak način treniranja je precej podoben. S tem, ko ženska trenira z moškimi pridobi tudi več izkušenj, ki jih  lahko koristi na svojih tekmah. Preprosto hitreje napredujejo in to je samo v dobrobit slovenskega nogometa. Po mojem je velika verjetnost ta, da moški ne spustijo ženske na trening, ker ne bi zdržale tempa. To je zgrešena miselnost, ker lahko so dekleta v marsikateri vaji lahko boljša kot moški.

Poraja se mi po glavi, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi se spremenila miselnost. V tem trenutku nimam pravega odgovora. Nekateri so mnenja, da bi morala članska reprezentanca narediti svojo nogometno pravljico. Drugi, da bi moral kakšen klub narediti kakšen odmevnejši nastop v Ligi prvakinj. Delno se strinjam s tem, ampak stari pregovor pravi: »Ena lastovka še ne prinese pomladi.« To lahko prinesem tudi na nogomet, saj en uspeh ne bi prinesel razcveta. Za primer bi lahko vzeli še en »moški« šport košarko. Dekleta so lani prvič igrale na evropskem prvenstvu in porajajo se mi vprašanja: Ali se zaradi tega uspeha danes več spoštuje in govori o ženski košarki? Ali ima ženska košarka večjo medijsko pozornost kot pred uspehom? Ali je bilo vpisanih več deklet v košarko?

Na slednje vprašanje težko odgovorim, ker nisem delal raziskave, da bi pridobil te informacije. Za prve dve sem prepričan, da je ostalo na isti ravni. Kar se medijskega prostora so si morda zagotovile prenos reprezentančnih tekem in to je tudi vse. Klubska ženska košarka ni pridobila popolnoma nič več medijske pozornosti in na »ulici« se ni kaj veliko spremenilo glede spoštovanja teh športnic.

Če se vrnem nazaj na nogometne zelenice bi rekel, da delujejo ženski nogometni klubi pri nas bolj kot kakšni duhovi. Določen krog ljudi vedo, da obstajajo, ostali pa ne vedo ali jih ne jemljejo res. Kar bom napisal v nadaljevanju ni moj namen kritizirati in izpostavljati posamezne klube. Dajem roko na srce in spoštujem vse delavce, ki so povezani z ženskim nogometom in jim dajem dol velik klub. Če vas ne bi bilo tudi ženska nogometa ni bilo pri nas.

Delovanje kluba ni samo tisto kar se dogaja na nogometni zelenici. V ozadju je potrebno še pridobiti potrebna sredstva, da se čim bolj pokrije tekočo sezono. A poleg tega je potrebno tudi razmišljati o marketingu. Potrebno je narediti kakšen korak tudi v tej smeri. Vem, da klubi težko zbirate sponzorski denar in dober marketing tudi stane. Se popolnoma strinjam, ampak marketing lahko izkoristiš tudi drugače veliko manj oziroma nič denarja.

Dandanes je polno družabnih omrežjih in tam se zbirajo potencialni obiskovalci tekem in potencialne nogometašice. Brez klubskih profilov na družabnih omrežjih kot so Facebook, Instagram in Twitter ne gre. Dobra in redna aktivnost na teh omrežjih lahko prinese marsikaj na področju oglaševanja kluba.  S tem se tudi širi glas ženskega nogometa. Poleg redne aktivnosti na družabnih omrežjih je potrebno imeti urejeno in ažurirano spletno stran.

Kar se slednjega tiče je v večini primerov bolj slabo urejeno. Slaba in neažurna stran pove veliko obiskovalcu strani. Če so aktualne novice izpred nekaj let dobi lahko idejo, da morda klub sploh ne deluje več. Za ažurno stran ni potrebno veliko, saj bi lahko vsaka selekcija kluba skrbela za poročila tekem in ostale novice se razdelijo med vse.

Kar se marketinga tiče ne polagam krivde samo na vodstvene strukture posameznih klubov. Za marketing bi morale poskrbeti tudi same nogometašice. Verjamem, da bi tudi same raje igrale pred polnimi tribunami kot pred 20 gledalci. V večini primerov je tistih dvajset gledalcev tam, ker gre za družinske člane in sorodnike nogometašic na igrišču. Igralke bi morale imeti svoje Facebook strani in poleg osebnih profilov prek katerih bi širile glas ženskega nogometa. Za piko na i bi lahko imele še lastne spletne stran. Vsaka objava na spletu o ženskem nogometu prej koristi kot škodi.

Drugače želim vsem osmim klubom uspešno sezono, da bi dosegli zastavljene cilje. V upanju, da bo letošnja sezona dobra reklama slovenskega ženskega nogometa, ki bo privabila več gledalcev na tribuno. Prvakinje naj bodo tiste, ki bodo pokazale največ na nogometni zelenici.

Kar zadeva Golavta bo v letošnji sezoni poskušal pokriti čim več dogajanja na slovenskih ženskih zelenicah. V upanju na sodelovanje z vsemi osmimi klubi bi lahko letošnja sezona bila še boljša kot lanska.

Zvestim bralcem bloga vabim, da si vzemite čas kakšno nedeljo in greste tudi na kakšno tekmo ženske prve lige. Tekme so običajno ob 11.00 kar pomeni, da je lahko dobro ogrevanje pred morebitno popoldansko tekmo vašega priljubljenega moškega kluba. Vsak dodaten gledalec bi pomenil veliko za dekleta na zelenici. Za konec poglejmo še pare prvega kroga, ki bodo odigran v nedeljo 19. avgusta

  • Ob 11:00
  • Pomurje - Olimpija
  • Radomlje - Primorje
  • Maribor - Krim
  • Ob 17:00
  • Ankaran - Cerklje


Avtor članka:

Marko Terlikar

info@golavt.com

Obavljeno:

Sorodni članki

logotip Golavta.

Komentarji

logotip Golavta.

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Blog še ni bil komentiran