Golavt logo Domači nogomet

23. krog! Večni derbi.

Pa da se najprej vrnem v preteklost. Približno eno leto nazaj, 31.03.2018, je bil v Stožicah na sporedu večni derbi, ki bi takrat že lahko odločil prvenstvo. Takratna tekma v sklopu 25. kroga se je začela z desetimi točkami prednosti Olimpije pred Mariborom. Moje lansko mnenje je bilo takšno, da če bi Olimpija tisti derbi dobila, da bi lahko že odpirala šampanjec. Vsi vemo, kako se je potem končalo. Letos pa so zadeve obrnjene, Maribor je tisti, ki ima deset točk prednosti. Je pa tekma na sporedu dva kroga prej, lokacija pa ista. Moje mnenje pa naslednje: če vijoličasti zmagajo ta derbi, lahko začnejo odpirati šampanjec.

Pa da se najprej vrnem v preteklost. Približno eno leto nazaj, 31.03.2018, je bil v Stožicah na sporedu večni derbi, ki bi takrat že lahko odločil prvenstvo.
Uredništvo Golavta

Zanimiva je ena zadeva, sicer pa gre lahko mogoče tudi v domeno, kako je to mogoče? Neizpodbitno dejstvo je, da od poletja 2015, ko je prišel mecen g. MM, Olimpija v prvenstvu v Stožicah (še) ni premagala večnega tekmeca. To mora biti za nogometaše Olimpije že kar malo neugodno. Po besedah Kronavetra je čas, da se to spremeni in sper malo »zakuha« prvenstvo.

Sicer pa, kdo je od prvega derbija od prihoda MM sploh še tu? Pri obeh ekipah. Številka je seveda večja pri vijoličastih kot pri zeleno-belih. Pri zmajih so to trije iz trenutnega kadra. Jurčević, Kronaveter in človek, ki ima res smolo s poškodbami – Kapun. Večna tema v eri MM o kateri je bilo ogromno prelitega črnila. In bo še verjetno. Kaj pa Maribor? Številka je res zelo večja pri njih. Od poletja 2015 so tu Cotman, Handanović, Rajčević, Šuler, Viler, Dervišević, Hotić, Žugelj, Bajde, Kramarič, Tavares, tudi Vršič. Večina od teh so tudi nosilci igre.

Za razliko od Olimpije, Maribor stavi na kontinuiteto kadra. Pa še dva zanimiva statistična podatka. Trenutna vrednost enih in drugih je namreč takšna: Olimpija je vredna 7,70 milijon evrov, Maribor pa 12,42. Povprečna starost zeleno-belih je 24,9 let, vijoličastih pa 26,5.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Dvoboj, ki ga bo sodil naš najboljši sodnik Damir Skomina, delegat pa bo Danilo Kacijan, bodo domači začeli brez v zadnjem času najboljšega igralca Suljića. Ne glede na vsa njegova preigravanja, je bil trenutno on tisti, ki je držal in vlekel niti v napadalni formaciji. Karton, ki ga je dobil v Kranju, je bil res dosojen strogo, ampak kogar ni, brez njega se mora nogometno ustvarjati. V prvih 11 se bo namreč vrnil Kronaveter, ki pa se mu je na tekmi proti Triglavu videlo, da še lovi formo. Jo bo sposoben dvigniti do začetka derbija?

Kot že rečeno bo pri zeleno-belih manjka tud Kapun, kot trenutno izgleda, je sezona za njega končana. Manjkal pa bo tudi poškodovani Gorenc, vprašjiv pa je po besedah trenerja Pevnika Lupeta, ki ima manjše težave s kolenom. Se pa vrača branilec Bagnack, ki zaostruje konkurenco na branilskih položajih. Trener Pevnik:

Rad bi govoril o igralcih, ki jih imam na voljo in jim maksimalno zaupam. Imamo odlično zasedbo in smo pripravljeni na derbi. Asmir Suljić je igral v odlični formi, a vsakega igralca se da nadomestiti. Imamo širok kader igralcev. Vrača se Rok Kronaveter, ki bo igral v prvi postavi, kar je velika pridobitev za Olimpijino igro. Tudi Macky Bagnack je pripravljen za igro, odločitev o tem, ali bo začel tekmo ali pa bo v vlogi rezervista, pa bomo sprejeli jutri. Na derbiju bomo igrali na zmago. Imamo kakovostno ekipo in smo dobro pripravljeni, zato smo to sposobni doseči.

Glede na te besede in tudi katere druge, ima Pevnik še nekaj pomislekov glede prvih 11. V vratih bo Vidmar, ki bo moral biti na najvišji ravni. Verjetno ima dilemo, ali naj na levem položaju v obrambi pusti Jurčevića ali naj vrne Štigleca? Maksimenko je tu, potem je vprašanje ali bo Burinu zaupal vlogo drugega centralnega branilca na tako težki tekmi? Mogoče bo tu spet igral Putinčanin ali celo Bagnack? Zdi pa se, da je Boakye še vedno v prednosti pred Andrejašičem. Tomić in Brkić sta standardna.

Zraven bo Kronaveter. Predvideva se, da bosta na krilnih položajih v napadu igrala Črnic in Savić, mogoče celo Cekici, če je prepričal na treningih. Če ne bo Lupete, bo verjetno v napad postavil Kidriča, ali pa bo tvegal celo z Lukanovićem. Sicer pa v napadu Pevnik niti nima velike izbire, tako, da je beseda tveganje mogoče malo pretirana, ampak takšne so trenutne napadalne zmožnosti zeleno-belih. Očitno mladi Kadrić ni v resnih kombinacijah.

Maribor na drugi strani v igri ne blesti, ampak kar pridno zbira točke, prednost pa se je celo povečala za eno točko glede na začetek spomladanskega dela. Kot je očitno že v navadi v letošnji sezoni, pa tudi v prejšnjih, se pri njih kar močno »obremenjujejo« s sodniki. Pritisk ali kaj drugega? Glede na njihov način igre, ko večinoma igrajo z dvema napadalca, njihovo formo, je res težko se odločiti, kdo je tisti faktor X pri njih trenutno. Ravno zato bodo na derbiju izredno nevarni, ponavadi pa je tako, da ko potrebujejo rešitelja, se ta pojavi v liku Tavaresa. To je treba priznati. Kaj pa pravi trener Milanič pred derbijem?

Delovno ozračje je spodbudno, nikomur ni nič težko. Verjamem, da bo vse dobro potekalo in se bomo ustrezno pripravili. Ter šli v derbi – na puno! Število fantov, ki so v nogometnem treningu, se je bistveno popravilo. Zdaj delamo na tem, da bi jih usposobili za nastop na naslednjih tekmah. Imajo nekaj premora za seboj, vendar je dobro, da so zdravi. Priključili so se Viler, Milec in Šuler. Mlakar in Vrhovec še ne, vadita po individualnem programu, tako kot Uskoković, Bajde in Cotman. Vračata se po kazni Hotić in Pihler, tako da gremo v derbi v večjem številu kot v prejšnjo tekmo. Predvsem pa zelo motivirani, samozavestni.

Glede na vse te besede trenerja, ki svojo ekipo vse od začetka prvenstva vidi kot glavnega favorita za naslov, je res težko predvideti njihovih prvih 11. Pa da poizkusim. V vratih ima Pirić očitno prednost pred Handanovićem. Pirića mediji zelo hvalijo, tudi selektor BIH Prosinečki, sam pa pri njemu še vedno vidim izlete v prazno. Vprašanje je, bo Milanič na derbiju zaupal Kolmaniču? Ali pa bo na levem boku igral preverjeni Viler? Veliko dilemo ima Milanič koga postaviti na desni bok obrambe? Klinar je kaznovan, Milec je tudi zelo vprašljiv zaradi dolgotrajne poškodbe, tako, da imam občutek, da bo tu igral Pihler.

V osrčju obrambe ni dvoma, prva izbira je Ivković, ki je izredno nevaren ob prekinitvah, potem pa je vprašanje, ali bo Milanič zaupal Rajčeviću, ali mogoče Šulerju?

Na sredini se ve, da niti vlečeta Dervišević in Hotić. Potem pa so v resni rotaciji še Cretu, od tistih, ki na njih lahko v Mariboru računajo trenutno je tu še Pihler, ki je kot rečeno kandidat tudi za bok. Potem je tu mladi Žugelj za katerega drugače mislim, da mora pojesti še kar nekaj žgancev, pa tudi Santos je tu in izkušeni Vršič. Veliko pa je odvisno tudi od zamisli Milaniča, ali naj v ogenj pošlje vse tri napadalce - Zahovića, Mešanovića in Tavaresa. Prepričan pa sem, da bo Zahović tekmo začel.

Naj se derbi začne in da bomo uživali v nogometu.

Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: