Golavt logo Domači nogomet

Dogajanje okoli Kronavetra in Štigleca

Ko se piše o zeleno-belih iz Ljubljane, bi se lahko pisalo razne epopeje. V vseh pogledih. Vseskozi se nekaj dogaja, navijači so bolj kot ne na trnih, kaj bo naslednje, kar se bo zgodilo. Ponavadi človek dobi občutek, da se drugod v enem letu zgodi toliko, kot pri Olimpiji v enem tednu – da malo karikiram.

Na našem portalu Golavt bomo vedno pisali v realnem smislu. Seveda tudi kritičnem. Ne bomo iskali senzacij, tudi, če bodo do nas prišle »mesene« informacije, bomo o tem pisali tako kot je potrebno.

Pa, da ne bom zašel. V naslednjih besedah se bom malo povprašal, kaj se dogaja z dvema nogometašama, ki sta pri Ljubljančanih v vsem tem času pustila velik pečat, tudi ogromen. Zaenkrat sta (še) vedno člana lanskoletnega prvaka. 

Mogoče, kdo še ni ugotovil, kdo sta ta dva – to sta Rok Kronaveter in Dino Štiglec.

Rok Kronaveter in Dino Štiglec sta že nekakšna simbola Olimpije pod vodstvom Mandarića. Predvsem v veliki meri to velja za Kronavetra, malo manjši pa Štigleca
Danilo Vezjak

Kaj sploh napisati o obeh? Seveda je več znanega o Štajercu. Toliko kot se je dogajalo okoli Kronavetra od poletja 2015, se lahko napiše roman. Da malo pretiravam, naslov bi bil lahko sledeč: »Ljubiti ali sovražiti zelenega Štajerca« Pretiravanje in šalo na stran. Kronaveter je igralec, ki je z dvema zadetima 11-metrovkama, Olimpiji prinesel dva naslova. Pa, da ne bom užalil drugih igralcev, je bolje, da rečem:  #je dal piko na i#. To je zgodba  ljubezni in tudi sovraštva – seveda je uporabiti to drugo besedo lahko tudi pretiravanje, ampak, ko se prebira besede o popularne mu »Kroni«, človek včasih pomisli, da nekdo res tako misli o njemu. Včasih izgleda, kot da je Kronaveter nekakšna muza predsednika Mandarića.

V vsem tem času g. MM, je bil Kronaveter glavni akter. Paradoksalno tudi takrat, ko ni igral. Zabijal je zadetke, podajal, blestel na igrišču. Velikokrat se je dobilo občutek, da bi tudi takrat, ko je blestel, lahko dal več. Bile so tekme, ko so mnogi videli njegovo sprehajanje po igrišču. Šel je proti navijačem – drugače je to zgodba, ki je ne more dobiti nihče. Krona bo odšel, podaljšal bo pogodbo, Olimpija hoče milijon in še še...Med drugim je treniral ločeno od ekipe, ker se je uprl taktičnim inačicam trenerja, bil je tudi poškodovan...Skozi igre pri Olimpiji je prišel do reprezentance, zabil odločilni zadetek v svojem stilu (beri: Slovaška), vendar se v njej ni obdržal.

Kronaveter je, kot sem rekel, član Olimpije, ni pa igral v 20. krogu PLTS.  Uradna razlaga: je lažje poškodovan. Ali je to res, jaz nisem pristojen, da bi ugibal, je pa več kot jasno slehernemu poznavalcu nogometa in Olimpije same, da le-ta potrebuje njegove kvalitete. Pa čustva na stran.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Njegov pravi antipod pa je Hrvat Dino Štiglec. Štiglec je v Olimpijo prišel pozimi 2017, v tistem kadrovskem cunamiju takratnega športnega direktorja Stojića. Marsikdo, ki je takrat prišel, je že zgodovina Olimpije - Štiglec je (še) tu. Kot sem že napisal, je pravo nasprotje Kronavetra. Je igralec, ki ni v središču pozornosti, ki se tudi sam ne sili v ospredje. Momentalno se mi v spomin ne prikrade noben daljši intervju za naše medije. Tiha mravljica, ki svoje delo na in ob igrišču opravlja korektno.

Kdorkoli je bil trener, bilo pa jih je kar nekaj, pri vsakemu je bil Hrvat prva izbira na levem bočnem položaju v obrambi. Večinoma ni igral samo takrat, ko je imel kartone, bil poškodovan, ali ko je dobil počitek. Ko je prišel v Olimpijo Maksimenko, sem pomislil, da sedaj pa bo tudi Štiglec dobil pravo konkurenco. Vendar je ni, ker je bil Latvijec po sili razmer (ali pač ne?) postavljen na položaj centralnega branilca. Štiglecu sicer manjka nekaj hitrosti, je pa zaradi svoje konstitucije izredno dober v obrambi, pa tudi njegovi predložki so včasih izredno dobri.

V katero smer gre zgodba Hrvata? Prvič odkar je v Ljubljani, se resno piše o tem, da bo zapustil Olimpijo. K temu veliko pripomore njegovo neigranje v Krškem, pa tudi na pripravah ni igral veliko – kot, da bi se pazilo, da se ne poškoduje. Govori se o zanimanju beloruskega velikana Bate Borisova. Prestopni rok v Belorusiji traja do 29.03. Če je kaj resnice na tem, bi bilo dobro za vse vpletene, da se to čimprej konča oziroma uredi.

Ko je Štiglec prišel v Ljubljano, je Stojić med drugim povedal: "Po profilu predstavlja mešanico naravne inteligence, odločnosti, zelo dobre tehnične podkovanosti in značajske neoporečnosti; ob tem pa velja izpostaviti, da Dino končuje študij na Ekonomski fakulteti, kar le potrjuje že znano dejstvo o branilcih, da so inteligentni nogometaši, ki morajo v delčku sekunde prinašati zelo pomembne odločitve za celotno moštvo. S prihodom Dina Štigleca smo zapolnili vrzel na levi strani obrambe, s tem pa še dodatno okrepili našo strateško usmerjenost k mlajšim branilcem, ki po drugi strani ne trpijo za pomanjkanjem izkušenj. Tako klub kot igralec sta zelo zadovoljna, da je prišlo do dogovora o sodelovanju"

Iz ljubljanskega tabora so prišle tudi novice, da sta na seznamu poškodovanih Nik Kapun in Jan Gorenc. Sobotno tekmo proti Celju bo izpustil tudi Jan Andrejašič, ki je na posoji iz Celja in sta se kluba dogovorila, da na tekmah proti Celju omenjeni igralec ne sme igrati. Trener Pevnik pa ne more še računati na Mirzo Mujčića, ki nima še urejene dokumentacije za igranje uradnih tekem. 

"navijači za navijače"

 


Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: