Golavt logoTuji nogomet

Kaj se dogaja s Farmacevti

Še pred petimi leti nazaj bi lahko rekel, da je Bayer iz Leverkusna bil med vodilnimi nemškimi klubi. Po sezoni 2001/02 so mnogi klicali Neverkusen, ker so bili drugi v nemškem prvenstvu in finalisti Lige prvakov in nemškega pokala. Vedno so našli nadarjene mlade nogometaše katere so izbrusili v izjemne nogometaše. To velja še danes, saj v vsaki sezoni en nogometaš iz njihovih vrst opozori nase.

Edino kar ni več kot pred petimi leti je to, da klub ni več v samem vrhu nemškega nogometa. Želimo si stabilnost in kontinuiteto so vedno znova poudarjali vodilni možje kluba. Od leta 2012 skrbi za športni del nekdanji napadalec Rome in nemške reprezentance Rudi Völler. Völler je v teh šestih letih vedno znova vlekel prave poteze, da je klub ostal v vrhu nemškega nogometa in se uvrščal v evropska tekmovanja. Za vsakega ključnega igralca, ki ga je prodal je našel adekvatno zamenjavo.

Verjetno se to sprašujejo tudi mnogi v Leverkusnu. Klub, ki se je še pred leti boril za nemškega prvaka in bil finalist Lige prvakov tone vse bližje proti dnu lestvice.
laurencehorton

Pri slednjem nima zasluge samo Völler, ampak je potrebno omeniti tudi Michaela Resckeja, ki v Nemčiji velja za najboljšega skavta. Prav Rescke je odkril pred leti Lucia in Emersona, ko je bil na ogledu po Južni Ameriki. Poleg Resckeja je potrebno omeniti tudi njegovega pomembnega sodelavca Jonasa Boldta, ki je začel kot praktikant in kasneje postal resen sodelavec Resckeja.

Leta 2014 je po desetih letih delovanja v klubu odšel Reschke in odšel k Bayernu iz Münchna. Klubsko vodstvo je potegnilo edino pravilno potezo in Boldta na njegovo mesto. Čeprav so v vodstvu kluba vedeli, da s Völlerjem nist vedno na isti valovni dolžini. Kljub temu sta uspešno krmarila barko naprej in postavila takrat povsem neuveljavljenega trenerja Rogerja Schmidta.

Dejstvo je, da se ta pravljica počasi približuje koncu. Rogerju Schmidtu so dali odpoved leta 2017. Rescke je v tem času zapustil Bavarce in prevzel vlogo pri VfB Stuttartu. Boldt je lanskega novembra napovedal slovo po letošnji sezoni. Njegovo mesto bo prevzel nekdanji igralec kluba in nemški reprezentant Simon Rolfes. Rolfes je bil zelo dober igralec, ampak kot novinec bo stopil v vodstvene strukture kluba. Cilji kluba bodo ostali isti in postavlja se vprašanje, če bo Rolfes kos tej nalogi. Glede na informacije, ki prihajajo iz Leverkusna je zelo blizu odhoda tudi Völler, čeprav ima veljavno pogodbo s klubom do konca sezone 2021/22.

V kolikor bi Völler res odšel in bi vodstvo kluba ostalo nespremenjeno čaka Rolfesa še težja naloga. Okrog sebe bo imel le podjetnike, ki nimajo kakšnih nogometnih referenc.

Čaka ga tudi hud prvi poletni prestopni rok, saj so najboljši igralci letošnje sezone Kai Havertz, Julian Brandt in Leon Bailey na seznamu najmočnejših evropskih klubov. Na drugi strani je tudi veliko vprašanje trener. Pred začetkom lanske sezone je vodenje moštva prevzel nekdanji reprezentant in nogometaš Borussie iz Dortmunda Heiko Herrlich. Že takrat sem bil zelo skeptičen in to sem omenil tudi v podcast oddaji Golavt. Enostavno nisem začutil, da je njegova filozofija v skladu s tem kar si želijo v Leverkusnu. Po vrh vsega je bila njegova edina prava referenca, da je Regensburg popeljal iz tretje lige v drugo nemško ligo. Zdržal je sezono in pol, ker je po jesenskem delu dobil odpoved.

Mnogi sumijo, da je pri zamenjavi trenerja imel prste vmes Völler. Novi trener Leverkusna je tako postal Nizozemec Peter Bosz, ki se vrača v nemški nogomet po debaklu, ki ga je doživel pri Borusii iz Dortmunda. Tam je zdržal dobre štiri mesece, če izvzamemo pripravljalno obdobje. Star pregovor pravi, da se ljudje običajno naučimo iz napak in morda bo to veljalo tudi za 55-letnega Nizozemca iz Apledoorna.

Vsekakor bo zanimivo videti v katero smer bo plula barka naprej. Simona Rolfesa čaka zelo težka preizkušnja, saj kot novinec še nima svojo mrežo kontaktov. Samo po sebi se postavlja tudi vprašanje, koliko je obveljala njegova beseda pri izbiranju novega trenerja, saj ga bo on moral zagovarjati v naslednji sezoni, če rezultatov ne bo.

Klub se je znašel na eni pomembni prelomnici, kjer bomo videli, ali bo klub zadržal svoje cilje v stabilnosti in kontinuiteti. Ali bo še vedno polnil ekipo s talentiranimi igralci? Na vsa ta vprašanja bomo dobili v naslednjih sezonah in hkrati videli, ali bodo odgovori pozitivni, ali negativni. Dejstvo je, da so pred klubom zelo negotovi časi.

Značke:

Deli z drugimi:


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logoOddaje

Pregled dogodkov minulega tedna

V tokratni oddaji smo pregledali vse aktualne dogodke minulega tedna na slovenskih in mednarodnih zelenicah. Tv oddaja | 47. oddaja | 1 d
V tokratni oddaji smo pregledali vse aktualne dogodke minulega tedna na slovenskih in mednarodnih zelenicah.


Preberite več


Nina Predanič

Tokratna gostja podcast oddaje Golavt je mlada nogometašica Nina Predanič, ki trenutno pridno študira in igra nogomet za univerzo Saint Rose. Podcast | 62. oddaja | 5 d
Tokratna gostja podcast oddaje Golavt je mlada nogometašica Nina Predanič, ki trenutno pridno študira in igra nogomet za univerzo Saint Rose.


Preberite več

Golavt logoNovice

Zgodba je končana. Vombergar tik pred podpisom

Janez Borovnica | 17 h | Prva liga

Dolgo časa se je čakalo, tudi ugibalo, bilo je veliko informacij - takšnih in drugačnih. Zgodba popularnega Vombija v Ljubljani  bo jutri končana. Dolgo časa se je čakalo, tudi ugibalo, bilo je veliko informacij - takšnih in drugačnih. Zgodba popularnega Vombija v Ljubljani bo jutri končana.
Preberite več


Adrijana Mori v Radomlje

Marko Terlikar | 1 d | Ženski nogomet

V Radomljah je kar pestro kar se tiče presotopnega roka. Peta okrepitev pred nadaljevanjem prvenstva je Adrijana Mori. V Radomljah je kar pestro kar se tiče presotopnega roka. Peta okrepitev pred nadaljevanjem prvenstva je Adrijana Mori.
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: