Golavt logoDomači nogomet

Kar me najbolj moti pri sodnikih

Ja, nogometni sodniki so pogosto tarča gledalcev s tribun še posebej, ko nekaj dosodijo proti njihovi priljubljeni ekipi. So pa vedno glavni krivci kadar njihova priljubljena ekipa izgubi kakšno pomembno srečanje. Tudi sami nogometaši in trenerji pogosto omenijo to, da je sodnik bil glavni krivec za negativen končni izid. Ko sojenje opravi z odliko ga pa ne pohvalijo, ker je to samoumevno.

Brez njih bi bil pravi kaos. Z njimi dobimo eno avtoriteto na igrišču, čeprav se vsi ne strinjajo z njihovim sojenjem.
Foto: chiraphat/pixabay

Za tokratni prispevek sem odločil, da se osredotočim na nekaj sodniških situacij, ki mi gredo na živce. Ne gre za grobe napake, ki škodujejo posamezni ekipi. Verjamem, da te »napake« so lahko podzavestne. To je povsem odvisno od posameznika, saj vsak ima pravico do svojega kriterija.

Ne gre za kakšen spregledan ofsajd, ali kakšno ne videnje vlačenja dresa ob prekinitvah. Preprosto gre za zadeve, ki jih stalno ponavljajo, ki se jih verjetno niti ne zavedajo. Drugače ne bi dopustili takšnega obnašanja. Verjamem, da sodnikom ni lahko biti v središču pozornosti, ko je na tribuni več tisoč gledalcev. Ti pa želijo vršiti pritisk nanj, če dodamo še igralce in trenerje je to pika na i. Oboji pa samo čakajo, da bo storil kakšno napako. 

Obkroženje sodnika ob prekinitvah

Pa začnimo z mojimi motečimi situacijami. Ne vem zakaj sodniki dopuščajo akterjem, da ga obkrožijo in s kričanjem želijo vplivati na njegovo odločitev. Še posebej, ko prejema pomembne informacije od svojih kolegov oz. video sodnika. Če velja za proste strele določena razdalja za postavitev živega zidu bi moral tudi sodnik imeti svoj »prostor«. Če bi kakšen igralec stopil znotraj tega prostora bi sledila kazen (rumeni karton).

Zavlačevanje igralnega časa

Druga stvar na mojem seznamu motečih stvari je očitno zavlačevanje določene ekipe. V osnovi to ni krivda sodnika, ampak kolikokrat je bilo že rečeno, da si UEFA in FIFA želi čim več efektivnega igralnega časa. Do danes še niso našli primerne rešitve. Sam imam preprosto rešitev, zakaj se očitno zavlačevanje ne vključi v sodnikov podaljšek. Dandanes smo priča, da večina sodnikov podaljšajo prvi polčas za minuto. Ob koncu tekme pa za tri minute. To pod pogojem, da ni bilo večjih prekinitev. Z vključitvijo očitnega zavlačevanja bi lahko podaljšek trajal pet ali šest minut. 

Spreminjanje kriterija tekom tekme

Tretja stvar, ki jo pogosto opažam pri sodnikih in me zelo moti je spreminjanje kriterija tekom tekme. Za lažjo predstavo bom dal primer: Igralec A stori povsem normalen prekršek v prvih minutah srečanja in jo odnese brez ustnega opomina ali kartona. Povsem ista situacija v 88. minuti srečanja pa bo ta igralec ob prvem prekršku dobil brez pomisleka rumeni karton. Zdi se, da sodniki v prvih 10-15 minutah iščejo kriterij sojenja za posamezno tekmo. Od ocenjenvanja stanja naprej pa je pozabljeno. 

Sojenje po reakcijah igralcev

Naslednja stvar, ki bi jo morali sodniki povsem izbrisati iz svojega registra je sojenje na podlagi reakcij posameznih igralcev. Tukaj imam v mislih situacije, ko sodnik nima jasne slike situacije. Takrat se prepogosto odloči na pripovedovanja igralcev. Dejstvo je, da  v večina teh primerov poskuša posamezni igralec oziroma njegovi soigralci obrniti situacijo v svojo korist. Na žalost se pogosto izkaže, da odločitve s takšnim pristopom so v 90 odstotkih napačne. To se najbolj dogaja, ko glavni sodnik nima dobrega nadzor nad potekom tekme.

Dogajanje po samih tekmah

Na koncu še zadnja moteča stvar, ki se ne dogaja na nogometnih zelenicah. Sodniki so stalno pod budnim očesom in vsaka poteza je pod drobnogledom njihovih nadrejenih ali kolegov. Za piko na dodajo gledalci posamezne tekme s svojim skandiranjem. To se lahko nadaljuje tudi po samem koncu tekme, da potrebujejo celo policijsko spremstvo. Najbolj žalostno je, da se nakoncu stvar nadaljuje še v medijih in na družabnih omrežjih. Takšne in drugačne obtožbe požene dodaten pritisk na sodnike kar jih po vsej verjetnosti še dodatno prestraši. Kar pomeni,da lahko na naslednji tekmi piskajo za vsako malo malenkost, čeprav bi lahko npr. pustil prednost. S takšnim sojenjem izgubi tudi sama tekma svoj čar. Ritma tekme ni in to je voda na mlin ekipam, ki so zagovorniki destruktivnega nogometa s proti napadi. 

Na koncu so spet v središču pozornosti. Za konec tega prispevka bi dodal to, da si moramo naliti kozarec čistega vina. Vsi smo ljudje in vsak lahko kdaj pa kdaj naredi kakšno napako. V nogometu se je pogosto izkazalo, da se skozi celotno sezono sodniške napake izravnajo. 


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logoOddaje

Pregled dogodkov minulega tedna

V tokratni oddaji smo pregledali vse aktualne dogodke minulega tedna na slovenskih in mednarodnih zelenicah. Tv oddaja | 47. oddaja | 1 d
V tokratni oddaji smo pregledali vse aktualne dogodke minulega tedna na slovenskih in mednarodnih zelenicah.


Preberite več


Nina Predanič

Tokratna gostja podcast oddaje Golavt je mlada nogometašica Nina Predanič, ki trenutno pridno študira in igra nogomet za univerzo Saint Rose. Podcast | 62. oddaja | 5 d
Tokratna gostja podcast oddaje Golavt je mlada nogometašica Nina Predanič, ki trenutno pridno študira in igra nogomet za univerzo Saint Rose.


Preberite več

Golavt logoNovice

Zgodba je končana. Vombergar tik pred podpisom

Janez Borovnica | 18 h | Prva liga

Dolgo časa se je čakalo, tudi ugibalo, bilo je veliko informacij - takšnih in drugačnih. Zgodba popularnega Vombija v Ljubljani  bo jutri končana. Dolgo časa se je čakalo, tudi ugibalo, bilo je veliko informacij - takšnih in drugačnih. Zgodba popularnega Vombija v Ljubljani bo jutri končana.
Preberite več


Adrijana Mori v Radomlje

Marko Terlikar | 1 d | Ženski nogomet

V Radomljah je kar pestro kar se tiče presotopnega roka. Peta okrepitev pred nadaljevanjem prvenstva je Adrijana Mori. V Radomljah je kar pestro kar se tiče presotopnega roka. Peta okrepitev pred nadaljevanjem prvenstva je Adrijana Mori.
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: