Golavt logo Ženski nogomet

Liga prvakinj potrebuje spremembe

UEFA je leta pred sezono 1992/93 zadela v polno z uvedbo Lige prvakov. Sprememba je bila toliko dobrodošla za sam nogomet in preostale športne panoge, ki sledile temu trendu. Žensko tekmovanje Liga prvakinj je  zagledalo luč sveta v sezoni v 2001/02. Ilirija je zastopala slovenske barve v prvem kvalifikacijskem krogu, a je romunska Codra bila premočen nasprotnik. Romunke so dvakrat slavile z devet proti nič. Prvi finale je bil odigran 23. maja 2002 v Frankfurtu med domačim Frankfurtom in švedskim predstavnikom Umeå. Nemke so bile boljše z dve proti nič in kot zanimivost je prvi gol za Frankfurt dosega trenutna nemška selektorka Steffi Jones.

Klubi iz Francije, Španije, Anglije in Nemčije so kar nekaj pred ostalimi evropskimi klubi. Počasi pričakujem, da se bo četverici pridružila še Italija in bomo imeli podobno sliko kot v moškem nogometu. Poleg italijanskih klubov, ki se počasi kvalitetno dvigujejo zdržijo stik še nekateri skandinavski klubi. A tudi ti počasi izgubljajo stik z najboljšimi, ker se ne morejo kosati z njimi po finančni plati.

Ženska Liga prvakinj se mora spremeniti, če želi UEFA dobiti konkurenčno in enakopravno tekmovanje za vse sodelujoče klube v tem tekmovanju.
Petter Andersson

Potrebno je spremeniti Ligo prvakinj v dobrobit nogometa

Ko nanese pogovor o Ligi prvakinj se več ali manj vsi strinjajo, da je čas za spremembe. Moška Liga prvakov se stalno doživlja nekaj sprememb. Nazadnje so spremenili, da bodo najmočnejše evropske lige imele zagotovljena štiri mesta v skupinskem delu tekmovanja. Postavlja se samo po sebi vprašanje: Zakaj ne narediti nekaj podobnega v Ligi prvakinj?

Prepričan sem, da bi marsikatera tretje ali četrto uvrščena ekipa v najmočnejših ženskih ligah bile boljša reklama za to tekmovanje kot litovska Gintra, poljski Medyk Konin in podobni klubi. Razumem, da želi UEFA čim bolj promovirati ženski nogomet v državah, kjer ženski nogomet nima še svojega prostora. Po drugi strani to ubija samo tekmovanje, ki bi morebiti bilo  bolj medijsko zanimivo, če bi ponujal izenačene tekme.

Liga prvakinj mora dobiti skupinski del v katerem se bodo najboljši klubi v Evropi pomerili med seboj. Rad bi poudaril, da nisem proti, da poskušajo svojo srečo v tem tekmovanju prej omenjeni klubi. Naj se pomerijo v kvalifikacijah in v kolikor pridejo skozi sito in bi prišli do skupinskega dela jim je samo za čestitati. V moški različici smo navajeni, da gredo klubi skozi štiri kvalifikacijske kroge, da pridejo do skupinskega dela. V ženski različici so klubi razdeljeni v deset skupin, kjer se prvo uvrščene ekipi in dve najboljši drugouvščene ekipo uvrstijo v šestnajstino finala.

Sam bi naredil še dva kroga kvalifikacij, da se še te ekipe selekcionirajo. Teh dvanajst klubov bi dal v tri skupine po štiri ekipe. Zmagovalke bi se potem priključile v zadnji krog kvalifikacij, ker bi se priključile še tretja oziroma četrta ekipe najmočnejših prvenstev. V skupinskem delu bi imeli štiri skupine po štiri ekipe. Prve dve iz vsake bi šle v četrtfinale. Že slišim negodovanja nekaterih, da bi bil zelo velik finančni zalogaj za nekatere klube. Saj bi lahko kvalifikacije priredili regijsko kot je to praksa v moški Ligi Evropa. Ko se v prvih krogih kvalifikacij merijo klubi iz bližnjih držav.

V primeru uvedbe skupinskega dela bi morali najti tudi primeren terminski načrt, ki bi bil lahko dobro medijsko pokrit. Najboljše bi bilo v terminih, ko ni aktivna moška Liga prvakov.

Verjamem, da nekateri klubski funkcionarji, ki morda berejo moj prispevek že majejo z glavo. Že nekateri klubi dihajo na škrge oziroma si zagotovijo dovolj denarja, da imajo pokrito sezono v domačem prvenstvu. Kje bi našli še denar za gostovanja širom Evrope. Se popolnoma strinjam, da takšno tekmovanje pomeni tudi višji finančni zalogaj. Po drugi strani bi ženski nogomet dobil večjo veljajo in pridobil tisti pravi korak v profesionalizem. Verjamem, da bi sponzorji imeli več zanimanja, če bi videli njihov logotip v neposrednem prenosu.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Prav slednje bi pomenilo ogromno za razvoj nogometa. V dobrobit in razvoj ženskega nogometa bi morala UEFA pomagati klubom s primernim denarnim skladom. Če bi samo dali en procent denarnega sklada Lige prvakov v Ligo prvakinj bi dosegli ogromno.

Za konec lahko v šali rekel, da naj me pokliče gospod Aleksander Čeferin, če potrebuje svetovalca za ženski nogomet oziroma koordinatorja za Ligo prvakinj.


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: