Golavt logo Domači nogomet

Po derbiju točkovno ravnovesje ostaja enako

134. večni derbi in 80. v PLTS se je končal brez zadetkov. 45% vseh neodločenih izidov v zgodovini se je končalo z najbolj nepopularnim izidom (0:0).  Vir teh dveh statističnih podatkov je seveda OptaŽabar, ki vestno dela to, kar potem marsikdo občuduje. Glede na končni včerajšnji izid, bi marsikdo lahko pomislil, da smo spremljali nezanimivo tekmo. Spremljali pa smo tekmo, v kateri ni bilo umiranja v lepoti, kjer je prevladovala taktična kultura obeh ekip.

Seveda so s tem izidom bolj zadovoljni gostje, ki so dobili ravno tisto, po kar so prišli. Razlika na lestvici ostaja 10 točk in Maribor je blizu novega naslova, čeprav je do konca še 13 krogov. Veliko o tem pove tudi izjava Milaniča po tekmi. "Kot celoto lahko tekmo ocenim kot pozitivno. V drugem polčasu smo nekajkrat preveč hiteli. Prišli smo po zmago, Lukec je imel nekaj priložnosti. Da bi lahko izvedli kakšen boljši protinapad, pa drži. Sojenja ne bom komentiral, ga boste že novinarji." To zadnje o sojenju verjetno leti na akcijo v 25. minuti, ko je po desni strani prodrl Milec, kot na pladnju podal Zahoviću, ki je nastreljal Bagnacka – v roko. Sodnik Skomina ni dosodil ničesar, roko na srce, pa bi lahko. Sicer je pa ravno športni direktor Zahović v najavi derbija med drugim povedal, da ga sojenje ne skrbi, ker sodi naš najboljši arbiter in eden izmed smetane evropskih sodnikov. Ta in tista priložnost Cretuja po podaji iz kota pa sta v bistvu vse kar se tiče lepih priložnosti Maribora v prvih 45 minutah.

134. večni derbi in 80. v PLTS se je končal brez zadetkov. 45% vseh neodločenih izidov v zgodovini se je končalo z najbolj nepopularnim izidom (0:0).
Uredništvo Golavta

Olimpija je glede končnega rezultata lahko bolj nezadovoljna. Imela je več priložnosti, bolj držala žogo, vseeno pa bo Pevnik v prvenstvu vztrajal do konca, kar se tiče borbe za naslov. "V prvem polčasu smo bili mogoče malo preveč previdni, v drugem smo prišli do priložnosti, ki pa jih žal nismo izkoristili. Dokler smo matematično še v igri, ne bomo izobesili bele zastave. Glede na to, kaj se je dogajalo, pa s točko seveda nisem zadovoljen." Ta njegova izjava vse pove o tem, to pa je tudi športno. Vseeno je Olimpijo prevzel, ko je imela ta 9 točk zaostanka za Mariborom.

Domačini so že v prvem polčasu imeli malo več od igre, po resnih priložnostih pa so bili enaki gostom, dve njihovi priložnosti pa sem že omenil. V 10. minuti je Savić z roba kazenskega prostora streljal mimo leve vratnice Pirića. V 29. minuti je povratnik v prvo enajsterico, Kronaveter, izvajal prosti strel, zadel živi zid, žoga se je odbila do Andrejašiča, ki je streljal, Pirić pa je posredoval malo medlo – ampak zadetka ni bilo.

Drugih 45 minut pa se je začelo udarno s strani domačih - Jurčević, ki je včeraj dobro odigral, je izvajal prosti strel v 48. minuti, nebeško je skočil Kidrič, ki pa je na žalost zeleno-belih navijačev zadel samo prečko. To je bil eden redkih strelov zimske okrepitve v vseh teh minutah, ki jih je do sedaj odigral – gledano tudi ostale tekme. Pritisk zeleno-belih se je stopnjeval, že v naslednji minuti je Tomić podal do Brkića, ki je streljal z razdalje, Pirič pa je žogo odbil v levo vratnico. Maribor se je v teh trenutkih samo branil, imel je veliko sreče, Olimpija pa na drugi strani smole. Pa malo zatišja, pa je v 58. minuti Brkić izvajal prosti strel malo z leve strani z dokaj ugodnega položaja, streljal po sredini, Pirić pa je žogo odbil v kot. V 71. minuti pa so gostje krenili v protinapad, Brkić je še na njihovi polovici ukradel žogo, sprožil z desne strani kazenskega prostora, Pirić pa je žogo odbil. V naslednji minuti pa podaja Jurčevića v kazenski prostor na glavo Savića, ki pa je streljal mimo.

Potem pa šele prva akcija gostov v drugem polčasu. Po nekaj podajah so prišli pred kazenski prostor Olimpije, tudi v njega, v zadnjem trenutku pa je Jurčević blokiral strel Zahovića. V zadnjih sekundah pa sta sledila še strela Vršiča in Pihlerja, ki pa nista bila nevarna.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Vse to dogajanje govori v prid tezi, da je bila Olimpija bližje zmagi in zmanjšanju zaostanka. Po uradnii statistiki (vir PLTS), so domači štirikrat streljali, gostje pa samo enkrat. Zeleno-beli še sedemkrat mimo, vijoličasti pa trikrat. Kot je že v navadi, je Olimpija bolj kot ne prevladovala v posesti (55% vs 45%). Sicer pa je to statistika, ki je kot bikini. Na koncu šteje samo rezultat, s tem pa so bolj zadovoljni gostje.

V najavi tekme sem pisal o tem, kaj pričakovati glede samege dogajanja. Nekako tako se je tudi zgodilo. Maribor se je v svoji maniri, tudi zaradi kontinuitete kadra in izkušenj, postavil pragmatično. Trdno na sredini, brez tveganja v igri in iskanja lukenj v obrambi Olimpije, ki jih ni bilo veliko. Olimpija se je od začetka postavila tako kot se domačin mora v takšnih tekmah. Avtoritativno, poizkušala je čimprej zabiti, vendar ji ni uspelo. Morala pa je imeti ta balans med prevelikim tveganjem in tudi željo.

Sta pa oba trenerja kar presenetila z izbiro prvih 11. V ožjo obrambo domačih se je vrnil Bagnack, ki je odigral dobro po odsluženi kazni. Zanimivo, da Burina tokrat ni bilo niti klopi – enako tudi Putinčanina. Je pa Pevnik presenetil predvsem s tem, ko je na desni bok postavil Andrejašiča, ki je odigral korektno, na desno stran napada pa Boakyeja. Vse to govori v prid tezi, da je Pevnik skozi celoten teden priprav razmišljal, kako naj preseneti Milaniča. In v določenih tenutkih ga tudi je. Tudi Milanič je malo presnetil z izbiro obrambe. Vrnil se je rekonvalescent Milec, notri je ostal tudi Kolmanič. V vratih presenečenja ni bilo na eni in drugi strani.

Pri Olimpiji sta na sredini standardno začela Tomić in Brkić, ki sta motorja igre zeleno-belih. Pričakovano je zaradi kazni Suljića, na mestu povezovalnega igralca med defenzivo in ofenzivo začel Kronaveter, ki pa še ni čisto pravi po poškodbi. Pri Mariboru pa je prišlo do presenečenja. Milanič je na klopi pustil Derviševića, ki na koncu ni odigral niti minute, je bil pa tu glavni organizator Hotić, kot nekakšna varovalka pa Pihler in malo presenetljivo tudi Cretu.

V napadalni formaciji Olimpije je, kot že rečeno, zaradi taktične inačice na eni strani začel Boakye, na drugi Savić, v vrhu napada pa Kidrič. In tu v konici ima Olimpija še največ rezerv – če sploh. Kidrič še ni pravi, preskok iz Kidričevega k Olimpiji je velik. Ga bo znal premostiti? Za njegovo samozavest bi bilo dobro, da čimprej zadene, drugače bo kritik vse več. Sicer pa Olimpija veliko alternativ v konici napada niti nima. Lukanović se ni dokazal, Kadrić je mlad in ne dobiva veliko priložnosti, poškodovani Lupeta pa ni klasični napadalec. Maribor na drugi strani je začel z Zahovićem, ki je bil njihov najbolj nevaren mož, Mešanovićem in dokaj presenetljivo tudi Kramaričem.

Menjave pri Olimpiji niso prinesle velikih sprememb. Tudi Črnic ne, ki je dobil kar dosti minut, mlada Kregar in Kadrić pa za to nista imela veliko priložnosti. Mogoče bi ju moral Pevnik prej poslati v igro. Milanič pa je opravil samo dve menjavi, v igro sta vstopila Vršič, ki ne daje več tistega, kar je nekoč, parna lokomotiva Tavares pa je veliko kombiniral v napadu, vendar tokrat ni bil jeziček na tehtnici.

Volk sit in koza cela bi lahko rekel. Maribor je v lepi prednosti pred nadaljevanjem, ki sledi po reprezentačni pavzi. 


Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: