Golavt logo Domači nogomet

Smisel in nesmisel. Smisel ali nesmisel?

Smisel in nesmisel. Smisel ali nesmisel? Velikokrat se skupaj sprehajata, večinoma pa ti besedi razdeljujeta. Zakaj sploh pišem o tem oziroma zakaj sta pomembna v naslednjih mojih besedah?

Ko se pogovarjamo o nogometu, se pri nas največ (ne)smisla vrti okoli naših dveh največjih moštev in velikanov naše nogometne države. Seveda je na eni strani (ne)smisel zeleno-bele Olimpije, na drugi strani vijoličnega Maribora. Ju je (ne)smiselno sploh primerjati?

Primerjav bi lahko bilo ogromno. Zakaj na eni strani vijolična, na drugi zeleno-bela barva? Kako je Maribor v tem času samostojnosti prišel do toliko naslovov? Olimpija pač ne.  Zakaj ima Maribor takšno strukturo kluba in sponzoriranja, Olimpija vseskozi drugačno? Zakaj izgleda, da se pri Olimpiji včasih ne ve, kdo pije in kdo plača in zakaj na drugi strani izgleda, da vse niti v klubu povezuje Zahović, ki pa je v osnovi »samo« športni direktor? Kako to, da je Olimpija v teh končanih treh letih, od šestih možnih naslovov prišla do treh (2x prvenstvo, 1x pokal) – kljub vsemu direndaju – Maribor na drugi strani pa  v vsem svojem pogledu naprej, do enega manj (1x prvenstvo, 1x pokal)? Zahović je športni direktor v Mariboru že »celo večnost«, pri Olimpiji pa se je začelo s Stojićem, trenutno to dela Komljenović. Pa še in še, primerjav v nogometu je lahko malo morje.

V tem članku se sprašujem o smislih in nesmislih pri naših dveh največjih klubih. Zakaj je tako in drugače.
Foto: pixabay

Ampak, ali so smiselne? Mogoče so pa nesmiselne?

Meni pa je zelo zanimiva še ena primerjava oziroma (ne)smisel le-te.

Vsak klub se v javnosti kaže na takšen ali drugačen način. V pozitivnem in tudi negativnem trenutku. Večinoma pa ti akterji tega dogajanja vedno trobijo v svoj rog. V mojem primeru v zeleni in vijolični. Branijo interese svojega kluba, velikokrat pa se v teh doživjljanjih pokaže tudi oseben trenutek marsikaterega posameznika. Seveda bi več o tem znali povedati psihologi, predvsem športni, ampak mi vsi vidimo, kar nam povejo in pokažejo ti akterji. V tej zeleno-vijolični primerjavi se ve, kdo so ti akterji. Predsednik Mandarić na eni strani. Na drugi strani predsednika Cotarja skorajda ni videti v javnih nastopih, prej direktorja Bana. Potem je tu športni direktor. Zahović se res ogromno pojavlja v vseh naših medijih, pri Olimpiji je tega veliko manj. Ekvivalent njemu je bil mogoče samo Stojić. Seveda pa sta tista glavna akterja, ki sta največ na očeh javnosti trenerja. Milanić je tu od marca 2016, pri Olimpiji se je v tem času zamenjalo kar lepo število trenerjev.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

To so večinoma ti glavni akterji, ki se na takšen in drugačen način odzivajo na smisle in nesmisle nogometa. Pri vijoličastih je na meniju že bila sodniška organizacija in vse povezano z njo. Kazali so se videi, ki naj bi prikazovali določene odločitve v korist Olimpije. Na drugi strani se je Olimpija zelo redko odločala za komentiranje teh odločitev. Zahović v mostrski maniri točno ve, kdaj se je treba pojaviti s svojimi izjavami, da zaščiti ekipo po slabših tekmah in rezultatih. Tudi tega je pri Olimpiji zelo malo. Še kakšen (ne)smisel? Recimo prikazovanja in pisanje določenih zadev o obeh klubih. O Olimpiji ogromno teh informacij pride v javnost, pri Mariboru zelo malo. Vsi pa mislim, da vemo, da v vsakem podjetju in tudi nogometnem kolektivu obstajajo smisli in nesmisli.

Bistvo tega mojega zapisa pa je naslednje. Nogomet se igra za navijače.

»NAVIJAČI ZA NAVIJAČE«


Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: