Golavt logo Ženski nogomet

Začetek kvalifikacij za EP2020 se je začel obetavno

Matjaž Kek je prvič na čelo slovenskega nogometnega ponosa prišel 3. januarja 2007 in bil tam do 24. oktobra 2011. Takrat je reprezentanco prevzel od legendarnega Braneta Oblaka, prevzel pa jo je v težkih časih. Na koncu je uspel in nas s takratno generacijo odpeljal v Južno Afriko. V tistem prvem obdobju so zraven že bili Jokić, Krhin in Iličić, pa tudi Matavž in Belec. Jokić je sedaj kapetan, Kek ga ni zamenjal. Krhin se je takrat uveljavljal - sedaj pa je eden izmed nosilcev igre. Iličić je takrat igral epizodno vlogo, sedaj je glavni igralec, Belec pa je bil že takrat rezerva in je tudi sedaj. Matavž pa je v nekem fokusu.

Bil je zadnji, ki nas je popeljal na veliko tekmovanje. Za njim so bili neuspešni Stojanović s katerim bosta tudi prekrižala svoje znanje in taktične sposobnosti v naši skupini. Katanec, ki v drugem mandatu tudi ni uspel, Kavčič pa je odšel po neposrečeni Ligi narodov, kjer se je dogajalo marsikaj.

Uradno se je drugič na vročo klop usedel 27. novembra lani, včeraj pa je dočakal uradni stari/novi krst. Začele so se kvalifikacije za EP 2020. Tako on, njegovi izbranci, mi vsi, ki spremljamo našo reprezentanco, smo bili v pričakovanju, česa so vsi skupaj sposobni.

Matjaž Kek je prvič na čelo slovenskega nogometnega ponosa prišel 3. januarja 2007 in bil tam do 24. oktobra 2011.
Flooy

Smo zadovoljni s točko? Glede na prikazano v večjem delu tekme ne, bili smo bližje zmagi in idealnemu začetku kvalifikacij. Po drugi strani pa lahko tudi smo, ker nobenemu našemu rivalu v skupini ne bo lahko v Izraelu. Se je pa pokazalo, da smo boljša reprezentanca od njih, kar konec koncev govori tudi lestvica Fife. Pa tudi njihovega prvega zvezdnika Dabburja smo odlično ustavili.

Kek z izbiro igralcev, ki jih je poklical, ni preveč presenetil. Večinoma se je uprl na preverjene moči, pričakovati je bilo predvsem to, da bo taktika malo drugačna. Največje presenečenje na seznamu, je v bistvu Adam Gnezda Čerin in pa tudi Damjan Bohar. Kaj pa izbira prvih 11 in posledično sama igra naših fantov?

V vratih ni bilo dvoma. Oblak je vratar svetovne kvalitete in ko je on tu, je nesporna številka ena, kar je včeraj z nekaj obrambami tudi dokazal. Jokić je prva izbira na levem boku v obrambi, ostal pa je kot že rečeno tudi kapetan. Zame kar pričakovano. V obrambi brez napak, v napadu kot že vsa ta leta – malo premalo. V srcu obrambe sta začela Mevlja – pričakovano in Struna – zame malo nepričakovano. Pričakoval sem Mitrovića, ki je standarden na Poljskem. Sta pa odigrala zelo dobro – brez večjih napak. Na desnem boku je začel Stojanović, po tej strani se je v napadu Izraela tudi največ dogajalo. Obramba je šibka zadeva pri našem igralcu, je pa boljši v napadalnih nalogah kot Jokić.

Na sredini sta v defenzivi začela Krhin in Kurtić. Igralca, ki sta vez med napadom in obrambo sta svoje delo oddelala solidno. Boljši je bil Krhin, ki je v bistvu odigral eno boljših tekem za reprezentanco. Ni izgubil veliko žog, jih je pa nekaj več Kurtić. Keka z njim čaka še kar nekaj dela, ker v Italiji v klubski majici igra zelo dobro – velikokrat tudi bližje nasprotnikovim vratom. Mogoče je kdo pričakoval mladega Bijola, vendar poznavajoč Keka, se bo Jaka še moral dokazati. Igral je seveda  premalo za resno oceno.
Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Pred njima so začeli vodja in glavni igralec te reprezentante Iličić, ki je sicer imel neke zadolžitve, v bistvu pa je bil igralec, ki vsespovsod spredaj išče luknje za podajo, svoje strele in tudi za svoje fantastične vložke. Tu sta bila še Zajc in Verbič, ki sta veliko menjavala položaje. V bistvu kar pričakovana zasedba, menjava Črnigoj je dokazal, da tu lahko igra, res je maratonec. Ko pa bo »nanišanil« svoje merilne naprave, bo naša reprezentanca mogoče dobila enega od odločilnih faktorjev.  Bohar je v igro prišel bolj kot ne taktična menjava za čuvanje rezultata ali morebitno presenečenje.

V konici napada pa je Šporar dobil prednost pred Zahovićem in Berićem. Logična odločitev Keka, glede na strelsko učinkovitost Šporarja na Slovaškem. Andraž mu je to vrnil z veliko iznajdljivostjo pri vodilnem zadetku.

Priložnosti Slovenije je bilo toliko, da jih ne bom opiaoval. Veliko pove izjava Šporarja: "Mislim, da smo si priigrali več priložnosti kot na vseh tekmah Lige narodov," je imel po tekmi občutek edini strelec Andraž Šporar, ki je na dvanajsti reprezentančni tekmi dočakal prvenec v dresu Slovenije. Slovenija je namreč na treh gostovanjih v Ligi narodov manjkrat sprožila na gol nasprotnika kot včeraj.

To pomeni, da je Kek s svojo taktiko in in načinom igre uspel ter za začetek tudi prebudil našo nogometno javnost. Stadion Stožice mora biti v nedeljo proti Severni Makedoniji po možnosti poln. Štiri točke bi bile za začetek kvalifikacij odličen izplen. Selektor je s svojimi psihoškimi prijemi pred prvim uradnim zborom in sedaj, ko se je vse skupaj začelo – USPEL. Naši so dobro igrali v obrambi, z izjemo tistih 10 minut po vodstvu so bili absolutno boljši nasprotnik. Vendar to je nogomet – ne zmaga vedno boljši nasprotnik. V sredini sta predvsem Krhin in Kurtić dobro ustavljala napade domačih, velikih napak nista delala, je pa nekaj manjših naredil Kurtić. Ampak napake vedno bodo.

Naš glavni ustvarjalec igra Iličić je igral odlično, razigraval in podajal soigralcem, poizkušal tudi sam. Ko se bodo fantje še bolj začutili v taktiki Keka, bosta tudi Zajc in Verbič dala več. Verbič je zapravil eno res lepo priložnost, vendar mu tega ne gre očitati. Tudi ostali, ki so bili na klopi, ali jih trenutno sploh ni zraven, spadajo v ta kontekst.

Tudi Šporar je dokazal, da je pravi, ne glede, da je zapravil tudi nekaj priložnosti. Pri vodilnem zadetku je reagiral v maniri prvega napadalca in se veselil prvenca v dresu reprezentance. Bilo je veliko kombiniranja z Iličićem, nekateri avtomatizmi pa še pridejo.

To je točka, ki jo sedaj treba nujno nagraditi v nedeljo.

»srcebijeza slovenijo«


Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: