Golavt logo Domači nogomet

Zrcalce, zrcalce povej...

»Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?« Odgovor je več kot jasen – lepa Sneguljčica je ta, ki je najlepša. Ker pa tokrat ne bom pisal o Sneguljčici, kraljici in sedmih palčkih, se bom vprašal takole: »Zrcalce, zrcalce na steni povej, kdo najboljši v podalpski državici v nogometu je zdaj?«

»Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?« Odgovor je več kot jasen – lepa Sneguljčica je ta, ki je najlepša.
Danilo Vezjak

Odgovor na trenutno dogajanje je preprost. Preprosta matematika in pogled na lestvico nam pove, da po 21. krogih PLTS prvo mesto zavzema in se na njem bohoti – NK Maribor.

Maribor oziroma vijolični so institucija in velikan slovenskega nogometa. Imajo največ naslovov, tako v ligi kot v pokalu. So edini naš klub, ki je kdajkoli od osamosvojitve igral v evropskih tekmovanjih, tako v bogati Ligi prvakov, kot v evropski ligi. Še več, igrali so celo v izločilnih bojih, torej so prezimili v evropskih tekmovanjih. Dinamo iz Zagreba je na kaj takšnega čakal 48 let.

Ni kaj, gromozanski uspehi.

Je pa klub, kjer je alfa in omega športni direktor Zlatko Zahović, še po nečem poseben, v bistvu bi lahko rekli unikat. Poseben je v dojemanju sodnikov in sodniške organizacije. Zato sem razmišljal, kako naj se lotim te njihove unikatnosti. Moj prijatelj iz štajerskega konca (ostati hoče neimenovan) mi je rekel: »Janez, ako boš pisal o njihovi borbi z mlini na veter (beri: ZNSS – Zveza Nogometnikov Sodnikov Slovenije), jim boš dal v bistvu prav, v tej njihovi unikatni borbi glede sodniških odločitev.

Sploh se ne gre zato, ali jim jaz ali kdorkoli od vas nogometnih navijačev, da prav. Meni so recimo že velikokrat rekli, da prepričanega ne moreš prepričati. In zakaj bi jaz koga prepričeval, ali imajo Zahović, Milanič, Cotar in ostali prav? Demokracija namreč pravi, da vsak lahko ima svoje mnenje, in njihovo je takšno.

Obstaja pa še nekaj v vsej tej mineštri, ki je drugače izredno dobra hrana. Jaz tej zadevi pravim odmikanje, lahko tudi preusmerjanje pozornosti drugam. In zakaj bi jaz osebno, naš portal Golavt, pisal o tisti neverjetni novinarski konferenci lani jeseni? Zakaj bi analiziral besede Milaniča po tekmah, ki so naperjene proti sodnikom, pa razna »ljubezenska pisma«, ki jih znata sestaviti Zahović in Cotar? Le zakaj bi to storil v tem članku? Nima smisla, ker bi padel v ta mlin besed, kamor omenjeni gospodje hočejo, da se gre...

Imam boljšo idejo. Rajši se pozabavam z že omenjenim preusmerjanjem. Mojster tega v nogometu je Mourinho – The Special One. Nima zastonj takšen vzdevek. Ko njegovi ekipi trenutno na zelenici ne gre, je treba znati pozornost speljati drugam. In ravno to je storila omenjena trojica. Tudi jaz sem namreč s kratkimi vpisi na Facebooku padel v ta mlin, v tem članku pa ne. Nihče namreč ne govori, da je Maribor na začetku jesenskega dela prvenstva dosegel samo dva zadetka. Enega celo iz prepovedanega položaja. Zelo redki vidijo oziroma se nihče ne vpraša, kako to, da kar naenkrat brani Pirić, ki je že nekajkrat v teh dveh tekmah zaplaval.

Nobeden se ne vpraša, kam je izginila njihova »tečna igra«, katerih plod so bili mnogi zadetki jeseni. Nikogar tudi ne zanima, kam se je »skril« Hotić v drugih 45. minutah tekme v Kidričevem. Že skozi celotno sezono nobenega ne zanima, kako to, da nič ne igra njihova napadalna okrepitev Mulahusejnović. Ali ni dovolj dober za vijoličaste? Še kaj? Kako to, da nikogar ne zanima resno, zakaj Klinar v zadnjem času igra tako medlo? Se je preveč sprostil, ker ima Milec težave s poškodbo(ami). Kot že omenjeno, poškodovan je Milec, pa tudi Viler, Šuler, Uskoković, Bajde, Vrhovec, Mlakar.

Je bilo kaj narobe zastavljeno v procesu treniga, ali je to pač samo smola? Lani, ko se je pisalo o slabi formi Zahovića, je bil novinar, ki je to pisal, deležen vroče juhe s strani Zahovića.

Vse to pa bo lahko seveda pozabljeno, ko bo Maribor potencialno odigral odlično tekmo. Takrat se bo seveda pisalo o njihovi dobri igri – pravilno, ampak moralo bi se tudi sedaj več spraševati, zakaj je njihova igra takšna.

Vse to so nogometne zadeve, ki zanimajo navijače. Tiste, ki navijajo in nenavijajo za štajerski ponos. Več kot dovolj materiala za napisat.

 

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Ampak, ko Zlatko, Darko in Drago spregovorijo, ko nastavijo sodniško ogledalo slovenski športni javnosti, takrat je beseda meso postala. In pograbimo jo vsi. Nekateri bolj, drugi manj. Ničkolikokrat mi je že marsikdo rekel: »Janez, s tem naš Zlatko samo skrbi za popularnost nogometa pri nas.« Seveda skrbi, ampak to se dela včasih tudi na drugačen način, ne pa z iskanjem nečesa, česar ni! Ni nobenih teorij zarote, ali še kaj več.

So pa tu sodniki, s svojimi dobrimi in tudi slabšimi lastnostmi. Popolnosti ni. Nogomet je namreč živa materija, ki se spreminja.


Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: