Golavt logo Tuji nogomet

Bayern ali Liverpool

Danes še zadnji povratni tekmi osmine finala letošnje izvedbe Lige prvakov. Bilo je kar nekaj presenečenj, predvsem glede na rezultate prvih tekem. O tem in pregledu rezultatov bo več napisanega s strani našega urednika Marka Terlikarja jutri, jaz pa se bom danes malo pozabaval s tekmo v Münchenu, kamor prihaja Liverpool.

Nič manj ne bo zanimiva tekma v Barceloni, kjer domačini hitijo proti novemu naslovu najboljšega v La Ligi, vendar, ko se povratna tekma začne z 0:0, je treba biti pazljiv. Samo en zadetek Lyona lahko vse spremeni, vemo pa kakšne probleme ima v nekaterih tekmah Blaugrana, ko se nasprotnik postavi v obrambne okope.

Tudi Liverpool na Bavarsko prihaja z enako popotnico kot Lyon v Barcelono. Takoj po žrebu sem bil mnenja, da je to dvoboj, kjer ni favorita. Kdo se takrat tudi ni strinjal z menoj, ampak je že prva tekma dovolj povedala o tem. Ko je ples kroglic (17.12.2018) združil ta dva velikana, je bil namreč Bayern kar v krizi, pa tudi s kar lepim zaostankom za Dortmundom. Ni blestel z igro, odnosi v klubu so bili napeti, veliko umazanega perila je prišlo v javnost. Nimajo Bavarci zastonj vzdevek FC Hollywood. Liverpool na drugi strani je blestel v Premier League, tako z igro kot z zadetki, bil je v nogometnem raju.

Danes še zadnji povratni tekmi osmine finala letošnje izvedbe Lige prvakov. Bilo je kar nekaj presenečenj, predvsem glede na rezultate prvih tekem.
Pablo Torres

Vmes pa so se zadeve malo spremenile. Redsi so po tisti tekmi, ko so sploh prvič izgubili v prvenstvu proti Manchester Cityju, malo padli v formi, zadnje tekme pa spet napovedujejo dvig forme. To je odlična novica za vojsko njihovih navijačev, ker veliki klubi morajo biti v najboljši formi proti koncu prvenstva, ko se delijo lovorike. Bayern na drugi strani pa je silovito krenil v spomladanski del Bundeslige. Prednost Dortmunda, ki je bila že 9 točk, je anulirana, Bavarci z istim številom točk kot rumeno-črni že zasedajo prvo mesto v ligi. Torej kot kaže trenutno se bosta oba današnja nasprotnika do konca svojih prvenstev krčevito borila za to čislano lovoriko, na katero Liverpool čaka že »celo večnost«.

Kje so sploh prednosti enih ali drugih v tej tekmi? Glede na pisanje marsikaterega medija, da se Redsi ne bodo preveč ukvarjali z morebitnim izpadom, ker jim več pomeni domača liga, bi to potem lahko bila njihova prednost. Sem pa prepričan, da bodo Klopp in njegovi varovanci naredili prav vse, da se uvrstijo naprej. Tako, da res mi ne gre v račun, da bi recimo rezignirano sprejeli morebitno dejstvo o izpadu. Ker noben poraz ni dober tudi glede nadaljnih tekem. Bi morebiten izpad Bayerna lahko bil katastrofa? Glede na nasprotnika mislim, da ne, po drugi strani pa bi se spet povečal pritisk na hrvaškega strokovnjaka Nika Kovača.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Oba kluba takšne tekme znata igrati, tudi te t.i. egal dvoboje. Sta enaka po osvojenih naslovih v Ligi prvakov. Bayerm je še petkrat igral v finalu, Liverpool pa dvakrat.

Marsikdo torej največjo prednost fantov iz mesta Beatlov vidi prav v trenerju Kloppu, pravijo, da ima Kovač premalo izkušenj na tem nivoju. To je seveda res, ampak je tudi že Hrvat dokazal, da mu osvajanje lovorik ni tuje. V sezoni 2017/18 je na klopi Eintrachta prav v finalu nemškega pokala premagal Bayern. Pred letošnjo sezono pa je Eintrachtu »vrnil«, ko jih je z Bayernom premagal v njihovem super pokalu. Klopp na drugi strani na klopi Redsov še nima lovorike. Ima pa pet naslovov, ko je bil še trener Dortmunda. Razlika v osvojenih pokalih niti ni tako velika, glede na to, da trenerska kariera popularnega Nemca traja od sezone 2000/01, ko je začel v Mainzu. Hrvat pa je v sezoni 2009/10 začel s treniranjem mlade ekipe Salzburga. Sicer pa je njuna starostna razlika 4 leta.

Klopp velja za trenerja, ki goji nogomet, ki privablja nasmehe na usta. Njegove ekipe igrajo agresivno, hitro, direktno v napad, pod njegovim vosdtvom se igra t.i. lep nogomet. Ali se to lahko reče tudi za Kovača? Bayerm je v 25. krogih Bundeslige dosegel 67 zadetkov, Liverpool pa v 30. krogih 68. Torej lahko rečem, da Kovačeva ekipa v tem segmentu ne zaostaja za Kloppovo. Večja je razlika v prejetih zadetkih. Bayern jih je dobil 27, Liverpool pa 17 in ima po vseh merilih odlično obrambo. Ta obramba je bila že prej dobra, odlična pa je od prihoda van Dijka in Beckerja.

Ko se bo tekma danes zvečer med tema nogometnima gigantoma začela, bo vse to samo spomin. Pomembna bo volja, energija, žar v očeh obeh ekip v tej izredno pomembni tekmi. Pomembno bo, kako bodo posamezni igralci znali izpolnjevati taktične zadeve svojega trenerja. Pomembna pa bo še ena zadeva. Kako se bosta znala trenerja prilagajati situacijam med igro in pravilno ukrepati. 

Deli z drugimi:


Avtor članka:

Janez Borovnica

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: