Golavt logo Tuji nogomet

Evropski sodniki aktivni v Saudovi Arabiji

V nogometu smo že navajeni, da se prestopi iz kluba v klub dogajajo dvakrat na leto. Po novem imajo tudi sodniki svoj prestopni rok, saj nekateri evropski sodniki redno sodijo v azijskih ligah.

Očitno so tudi sodniki pridobili prestopni rok, saj kar nekaj evropskih sodnikov redno sodi v azijskih prvenstvih med njimi je tudi slovenski sodnik Damir Skomina.
Chiraphat

V domačem nogometu je od prvega spomladanskega dela veliko govora o sojenju na naših nogometnih zelenicah. O spornih situacijah na posameznih tekmah se ne bom dotaknil. Na splošno sem šel malo pogledati kateri sodniki so bili največkrat delegirani. Ob pregledu posameznih tekem sem ugotovil, da v 21. krogih nisem pogosto videl imena našega najboljšega sodnika. Damir Skomina je ima status najboljšega slovenskega sodnika, ki redno sodi na najvišjem evropskem in svetovnem nivoju. V domačem prvenstvu je v jesenskem delu bil delegiran le na osmih tekmah, spomladi ni še dobil kakšne tekme.

Začel sem razmišljati, če sem spregledal morebitno poškodbo, ali prepoved sojenja. Kakšnih informacij glede tega nisem zasledil. Šel sem pogledati njegovo statistiko na mednarodni sceni. V Ligi prvakov je sodil kvalifikacijsko tekmo in dve tekmi skupinskega dela. Pred kratkim pa je še sodil tekmo osmine finala med Ajaxom in Realom iz Madrida. Na svojem računu ima še dve reprezentančni tekmi. Nadaljeval sem z raziskovanjem in našel še kako zanimiv podatek. Koprčan je še kako bil aktiven v jesenskem delu prvenstva in v začetku letošnja leta v Saudovi Arabiji.

V Saudi Professional League je bil Skomina delegiran na trinajstih tekmah. Po podatkih, ki sem jih pridobil je Koprčan aktiven v tem tekmovanju že debitiral 14. maja 2016. Zanimalo me je, če je morda Skomina edini Evropejec, ki je aktiven v tem prvenstvu. Na moje presenečenje sem našel kar kopico evropskih sodnikov, ki redno sodijo tudi v Ligi prvakov. Med njimi Turek Cüneyt Çakır, Madžar Viktor Kassai, Srb Milorad Mažić, Poljak Szymon Marciniak, …

V tem prvenstvu je sodil tudi Anglež Mark Clattenburg, ki je bil v to deželo pripeljal kot nekakšen mentor za mlade domače sodnike. Po 18 mesecih se je pred kratkim to sodelovanje tudi končalo. Anglež se je pred dnevi preselil na Kitajsko in postal eden izmed petih profesionalnih sodnikov v Chinese Super League. Med peterico teh sodnikov je tudi Srb Milorad Mažić.

Ni nič čudnega, da si sodniki iščejo nove poti za podaljšanje svojih karier. Večina omenjenih sodnikov se približuje starost 45 let kar pomeni konec sojenja na najvišjem evropskem nivoju. V zadnjih letih se vsake toliko časa pojavi ta debata o ukinitvi starostne omejitve. FIFA je starostno omejitev ukinila leta 2014. UEFA še ni potegnila takšne poteze in po vsej verjetnosti jo tudi ne bo. To je predvsem iz preprostega razloga, ker bi s tem se ukinil razvoj sodnikov. To je iz preprostega razloga, da se lahko razvija nove sodnike z novim stilom in občutkom sojenja.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Za primer opustitve starostne omejitev lahko vzamemo angleško Premier League , kjer lahko sodniki sodijo dokler opravijo vse želene kriterije. Zato lahko ljubitelji tega prvenstva še naprej spremljajo sodnike kot so Mike Dean (50 let), Martin Atkinson (47 let), Roger East (53 let), Lee Probert (46 let), … , čeprav bi morali že zaključiti s sojenjem.

Kakšno je pa vaše mnenje o tem. Do katerega leta naj sodniki sodijo na najvišjem nivoju?


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: