Golavt logo Tuji nogomet

Je bil nogomet včasih bolj pravičen?

Pred dnevi sem s kolegi imel prav zanimivo nogometno debato. Razpravljali smo o najbolj aktualnih temah domačega in tujega nogometa. Preden smo se poslovili in odšli vsak proti svojemu domu je eden izmed kolegov dejal: “Fantje sam to vam še povem, da je včasih bil nogomet bolj pravičen. Takrat ni zmagoval denar, ampak kvaliteta.” Ob sprehodu domov mi kolegova izjava preprosto ni šla iz glave. Je temu res tako?

Vsake toliko časa se pojavi nekdo,  v nogometnih pogovorih tema, ki je mnenja, da je nogomet bil včasih bolj pravičen in denar ni imel takšne vloge kot danes.
Danilo Vezjak

Na prvi pogled res morda deluje, da je bil včasih nogomet bolj pravičen. Vsaj nogometaši so igrali bolj z dušo in srcem. Veseli so bili, če so po tekmi v bližnji gostilni dobili večerjo. Danes razmišljajo samo o tem koliko bodo zaslužil pri posameznem klubu. Če se vrnem na kolegovo izjavo o pravičnosti in denarju se ne strinjam z njegovo trditvijo. Realno gledano nogomet ni bil nikdar pravičen kar se tiče posameznih proračunov, igralskega kadra, strokovnega osebja v vseh selekcijah in pogojev za delo. Boljši klubi so vedno imeli na razpolago več denarja za vlaganje v prej omenjene stvari. 

Na mojo stran verjetno ne bom pridobil večino bralcev s tem, ko menim da pravičnost ni samo v denarju. Pravično je, da vsak klub pridobi dovolj denarja glede na velikost kluba. To preprosto pomeni, če ima majhen klub na razpolago visok proračun še pomeni, da ima status velikega kluba. Klub mora s svojimi kompetencami, kvaliteto dela na dolgi rok pokazati uspešne sezone, da si počasi ustvarja renome.

Veliki klubi niso postali veliki in bogati čez noč. Ti klubi so gradili na svoji blagovni znamki na nogometni zelenici kot tudi izven njih. Če realno pogledamo so vsi ti mogotci prevzeli klube, ki imajo nek status. Nihče ni vzel nek klub, ki se imenuje NK Tinko Palinko iz kakšnega zahrbtnega kraja. Oni so popeljali njihovo strategijo še na višjo raven. Ko smo že pri tem bo zanimivo spremljati angleškega petoligaša Salford Citya. Gre za klub, ki je bil ustanovljen leta 1940 in leta 2014 ga je kupil singapurski poslovnež Peter Lim. Gre za istega poslovneža, ki ima v lasti špansko Valencio CF.

Do letošnjega januarja je on imel pol lastništva kluba, druga polovica je v lasti nekdanjih nogometašev Manchester Uniteda. Ryan Giggs, Gary in Phill Neville, Paul Scholes in Nicky Butt ima si po deset odstotkov lastništva. V letošnjem januarju je svojih deset odstotkov kupil še David Beckham kar pomeni, da imajo nekdanji “Rdeči vragi” večinsko last na klubom. Salford je v teh treh sezonah kar trikrat napredoval v višji rang. Trenutno je v National League (peta liga), kjer je trenutno v boju za četrto ligo. Salford City ni s prihodom teh ljudi v klub pridobil naziv velik klub, ampak bo moral še veliko truda vložiti v to, da bo lahko pridobil status velikega kluba. Sam pogosto rečem, da denar ni vsakogar in v športu to še kako velja. Pogosto smo priča tudi zgodbam, ko majhen klub pridobi velik proračun s katerim niso sposobni upravljati. Apetiti se dvignejo in uspeh izostane. Sledi degradiranje v nižji rang, ali celo propad kluba. 

Se pa popolnoma strinjam, da trenutni nogometni sistem za klube še kako ni idealen. Marsikateri zakon oziroma pravilo bi bilo za popraviti v dobrobit klubov in samega nogoemta. Velik problem zadnjih let je, da so med seboj začeli tekmovati še mediji, raziskovalci in celo nogometni delavci, ki želijo prikazati, da brez denarja ni uspehov. Ti so mnenja, da državne in evropske naslove osvajajo le klubi, ki na daljši rok vlagajo velike vsote denarja. Sam bom dejal, da to je samo nakladanje. Lep primer njihove domevne teorije je Paris Saint-Germain, kljub gromozanskem vlaganju še vedno ni osovjil želene lovorike (Liga prvakov). 

Če gre v nasprotni smeri pa je pogosto komentar:"Nimajo denarja in se ne morejo kosati z najboljšimi klubi." Ob takšnih izjavah se človek zares vpraša, kaj vidimo kovance in bankovce na nogometnih zelenicah? Nazadnje, ko sem spremljal kakšno tekmo sem vendarle videl 22 oseb, ki se podijo za eno žogo. Zame je je trentuni sistem pravičen v kolikor se vsi klub držijo predpisanih pravil. Vsak klub lahko z dobrimi predstavama si pribori igranje v Ligi prvakov. V domačih prvenstvih pa lahko klubi iz nižjega ranga uvrstijo v višji rang in obratno. Edino kar bi za moje pojme krovne nogometne zveze morale popraviti je to, na kakšen način lahko klubi pridobivajo denar. Predvsem pa vzpostaviti zgornjo mejo zapravljanja na posamezno sezono.  

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Pred leti je bil uveden Financial Fair Play (v nadaljevanju FFP), ampak v praksi velja le za srednje in manjše klube. Največji vedno znova najdejo kakšno luknjo v zakonodaji. Je pa res, da je FFP vzpostavil sistem za manjše in srednje velike klube, da lahko normalno preživijo sezono. S FFP-jem imajo preprosto določeno, koliko lahko zapravijo na posamezno sezono in s tem obdržijo licenco igranja v želenem rangu. Logično, če si zagotovijo obstanek v ligi. 

Torej ima moj kolega prav? Za moje pojme je nogomet samo deloval, da je bolj pravičen in denarno izenačen. Dejstvo je tudi to, da včasih ni bil takšen biznis kot je danes. Sprijazniti se moramo, da se bodo vedno pojavile razlike med posameznimi klubi in prav je tako. S tem dobimo tekmovalnost in zdravo rivalstvo. Kateri manjši klub ne želi premagati večji klub. S tem pridobiva le nogomet. Kakšnega mnenja ste pa vi?


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: