Golavt logo Tuji nogomet

Kaj se dogaja v Gelsenkirchnu?

Pred začetkom lanske sezone je bil na Veltins-Areni predstavljen novi trener Domenico Tedesco. Tedesco, ki je le pol leta pred prihodom v Gelsenkirchen začel svojo trenersko pot pri nemškem drugoligašu Aue-ju. Slednjega je tudi čudežno rešil pred izpadom. To je vzbudilo kar nekaj zanimanja s strani prvoligaških klubov. Na koncu je pristal v Gelsenkirchnu pri Schalke-ju.

Po lanskem drugem mestu je letošnja sezone pod vsemi pričakovanji. Športni direktor je že napovedal slovo. Dnevi so šteti tudi trenerju Tedescu.
Mark Freeman

Navijači Schalke-ja niso bili ravno navdušeni nad izbiro novega trenerja. Pričakovali so bolj preverjeno ime po odstavitvi Markusa Weinzierla. Vseeno so imeli zaupanje v športnega direktorja Christiana Heidla, ki je že preteklosti znal poiskati dobrega neuveljavljenega trenerja. Prav Heidel je ponudil priložnost Jürgenu KloppuThomasu Tuchlu in Martinu Schmidtu, ko je bil športni direktor pri Mainzu 05.

Schalke je lansko sezono začel več kot odlično, saj se je boril za prvo mesto. Po jesenskem delu je bil prvi zasledovalec vodilnega Bayerna iz Münchna. Še bolj so bili veseli navijači, ker so na lestvici bili pred večnim lokalnim rivalom Borussio iz Dortmunda. Tedesca so takoj postavili ob bok Jana Nagelsmanna kot najbolj perspektivna trenerja v Nemčiji. Kot zanimivost lahko omeni, da sta oba omenjena začela v mlajših selekcijah TSG Hoffenheima.

Ob koncu sezone je Schalke osvojil naslov nemškega podprvaka. Do pravega boja za naslov ni prišlo. Bavarci so svojo prednost povečeval skoraj iz kroga v krog. Na koncu je bila razlika med prvim in drugim enaindvajset točk. Po vsaki uspešni sezoni so najboljši nogometaši vedno tarča boljših klubov. Že med zimskim prestopom rokom je za ogorčenje poskrbel nemški reprezentant Leon Goretzka. Goretzka je otrok Schalke-ja, saj je odigral za vse selekcije kluba in čez noč je poskrbel za ogorčenje med navijači.  Goretzka ni želel podaljšati svoje iztekajoče pogodbe in se je raje odločil, da zapusti klub kot prost igralec. Navijači so sprejeli to odločitev, ampak niso se strinjali z izbiro novega kluba. Goretzka je podpisal za Bayern iz Münchna in se s tem zameril navijačem.

Poleg Goretzke so Gelsenkirchen so zapustili še Naldo, Franco Di Salvo, … Športni direktor Heidl ni imel pravega občutka z okrepitvami. Igralci, ki so prišli k »Knapom« niso upravičili nakupa. V domačem prvenstvu so od pričakovanega boja za Evropo znašli v boju za obstanek. Edina svetla točka letošnje sezone je uvrstitev v osmino finala Lige prvakov. A tudi tam se bo pot končala, ker so Nemci izgubli prvo tekmo doma z angleškim prvakom Manchester City-jem

Heidl je prevzel delno krivdo za slabo sezono in pred kratkim napovedal odhod iz kluba. Z vodstvom kluba se je dogovoril, da se veljavna pogodba prekine eno sezono pred iztekom. Heidl je v svojem triletnem mandatu v Gelsenkirchnu več kot očitno dokazal vsem skeptikom, da njegov čas pri Mainzu ni bil zgolj slučaj. V treh letih bivanja v Gelsenkirchnu je spremenil kaotičen klub v urejen klub.  

Če je Heidl lani zadel s Tedescom je letos prava polomija. Delno je krivdo kot sem že omenil je prevzel Heidl za slabo kadrovanje,. Drugi del krivde je vsekakor Tedesco, ki se je preprosto izgubil. Išče rešitve kako se dvigniti iz krize, ampak jih ne najde. Ponedeljkov domači poraz s 4:0 proti Fortuni iz Düsseldorfa mu prinesla mirnejšega spanca. Vse bolj glasno se govori, da se mu čas na Veltins-Areni že počasi izteka. Ob morebitnem sobotnem porazu proti Werderju iz Bremna bi lahko postal že brez službe. V tem trenutku je še prezgodaj govoriti, ampak obstanek v ligi ne bi smel biti vprašljiv. 

Po sezoni čaka predsednika Clemensa Tönniesa ogromno dela. Pred seboj ima tri primarne stvari, ki jih more rešiti po hitrem postopku in so pomembne za prihodnost kluba. Prva izmed njih je iskanje primernega trenerja. Več kot očitno je, da Tedesco ni pravi mož, da bi lahko moštvo popeljal naprej. Druga pa je, da bo moral opraviti še prerez v samem igralskem kadru. Več kot očitno ni kvalitetno sestavljen za doseganje želenih ciljev. 

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Na koncu je še poiskati primernega športnega direktorja. Prav pri izbiri slednjega bo zanimivo spremljati razvoj kluba in kakšen pečat je pustil Heidl. Kot sem prej omenil je Heidl iz kaotičnega kluba spet popeljal klub v pravo smer z dobrimi temelji.Med kandidati za športnega direktorja se omenja Jonasa Boldta iz Bayerja iz Leverkusna.

Zanimivo bo tudi spremljati Heidla, če bo sploh še ostal v nogometu. Bi se lahko pojavil pri kakšnem drugem velikanu nemškega nogometa, ali bi začel pri manjšem klubu. V dani situaciji verjamem, da ima Heidl več možnosti za lepšo prihodnost kot Schalke. To pa iz preprostega razloga, ker bo klub spet padel v kaotično stanje in zastavljali nemogoče cilje.


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: