Golavt logo Tuji nogomet

VAR kot korist ali potuha nogometu

Nogometna igra se spreminja s tem, da postaja hitrejša in da je vedno več simuliranja igralcev ob prekrških. Temu naj bi bili kos sodniki, ki morajo biti fizično, psihično in v znanju pripravljeni na vse situacije, ki se dogajajo na igrišču. To pa seveda ne gre 100 odstotno, tako kot napadalci ne izkoristijo vseh priložnosti za dosego zadetka. V zadnjem času imam občutek kot da nekateri posamezniki spremljajo tekme le zato, da štejejo sodniške napake, ne gledajo pa same igre in vse lepote, ki jo nogomet vseeno še vedno ponudi. To slednje zamerim bolj trenerjem in športnim direktorjem raznih klubov, ki so po vrhu vsega še pristranski pri svojih ocenah in iščejo razne zarote v ozadju, da prikrijejo napake pri svojem delu. Omemba imen pri tem ni potrebna.

Nogometna zveza Slovenije ugotavlja, da je VAR v Sloveniji tako vprašanje časa kot denarja in da se bodo učili na primeru sosedov na Hrvaškem, ki naj bi VAR uvedli spomladi v sezoni 2019/2020. Njihov strošek je predviden okrog 1,5 MIO evrov od tega naj bi kar 80 odstotkov stroškov pokrila FIFA.

To bo nekakšen test tudi za slovensko ligo, ki je primerljiva s hrvaško ligo vsaj glede stroškov.

Kratica VAR (video assistant referee)  po slovensko sodniška video pomoč, asistenca vse bolj prodira na evropske nogometne zelenice.
Ben Kerckx

 

Kako se lahko uporabi video posnetek?
1.    Sodnik lahko video asistente povpraša za mnenje ali pa lahko video asistenti sodniku svetujejo, naj spremeni svojo odločitev.

2.    Video asistenti pogledajo posnetek in opišejo glavnemu sodniku, kaj vidijo na zaslonu.

3.    Sodnik lahko sprejme odločitev na podlagi informacij preko zvočne povezave ali pa si sporen dogodek sam ogleda ob robu igrišča.

V vseh primerih je na koncu še vedno glavni sodnik tisti, ki se mora na podlagi ogleda posnetka odločiti kako in kaj, kjer še vedno lahko potem pride do tako imenovane proste sodniške presoje.

Ob katerih situacijah na igrišču se lahko uporabi video posnetek?
ZADETKI: Video sodniki ocenijo, ali je bil dosežen zadetek veljaven ali ne in ocenijo, ali je bil pred doseženim zadetkom v gradnji napada storjen prekršek ali nedovoljen položaj.

ENAJSTMETROVKE: Video pomočniki glavnemu sodniku pomagajo pri odločitvi, ki se tiče upravičenosti dosojene oziroma nedosojene enajstmetrovke.

RDEČI KARTON: Video pomočniki preverijo, ali je bila izključitev igralca upravičena.

NAPAKA Z IDENTITETO IGRALCA: Video sodnik lahko glavnem sodniku svetuje, če je kaznoval oziroma z igrišča poslal napačnega igralca.

FIFA je VAR vključila zgolj v zgoraj naštete primere, saj bi po njenem mnenju prepogosta uporaba video sodnikov lahko preveč vplivala na samo dinamiko igre bi lahko premori za oglede bili prepogosti in predolgi.

Prvič je bil VAR za celotno tekmovanje uveden na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji in se je kar solidno obnesel.

Drugače ga doživljamo morda v aktualnem času v klubskem tekmovanju. Predvsem tu izstopa italijanska serie A, kjer so se sodniki z njegovo uporabo na nekaterih tekmah le še bolj osmešili kot, če ga nebi uporabili. Ampak tako je z vsemi novitetami, imajo dobre in tudi slabe strani.

VAR se je začel uporabljati tudi v izločilnih tekmah letošnje lige prvakov.

 

 

 

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Skratka VAR naj bi bil v pomoč sodnikom pri njihovih odločitvah in ne nekakšna potuha. Ali se in se bo potem  manj  govorilo o sojenju? Dvom o tem in še o čem ostaja.

Značke:

Deli z drugimi:


Avtor članka:

Gorazd Jesenovec

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: