Golavt logo Ženski nogomet

Američanke še četrtič svetovne prvakinje

Ja, po zelo dolgem času lahko spet preberete nekaj novega na spletni strani Golavta. V zadnjem času se je precej spremenilo in preprosto ni bilo časa za pisanje. Pravkar zaključeno svetovno prvenstvo je prava priložnost za zagon.
Včeraj se je končalo svetovno prvenstvo v Franciji na katerem so Američanke še četrtič osvojile naslov svetovnih prvakinj. Prav je, da naredimo eno analizo turnirja.
fifa.com

Če bi na hitro analiziral osmo svetovno prvenstvo v Franciji bi rekel, da je viden ogromen napredek kar se tiče samega nogometa. Igralke so naredile korak naprej v primerjavi s prejšnjim prvenstvom. Med prijetnimi presenečenji lahko uvrstim Norvežanke, ki so brez prve zvezdnice Ade Hegerberg in z mladim moštvom prišle do četrtfinala. Pozna se, da se v zadnjih letih veliko vlaga v klubski nogomet in dekleta s profesionalnim delom napredujejo iz sezone v sezono. 

Na drugi strani pa predsednik Fife Gianni Infantino razmišlja o tem, da bi morda bilo smiselno povečati število reprezentanc iz 24 na 32. Obenem je še povdaril, da bodo povišali denarni sklad. Vse lepo in prav in verjamem, da je moral to povedati na svoji tiskovni konferenci dan pred samim finalom. Sam sem mnenja, da si je bolj nabiral politične točke in govoril o tem, ker mu drugega ni preostalo. Ženski nogomet postaja vse bolj zanimiv za medije, televizijske pravice in sponzorje. To je uvidel tudi Infantino, saj so se tekme predvajale tudi v deželah, kjer niso imeli svojih predstavnic. Slovenska nacionalna televizija je bila ena izmed njih kar je zelo pohvalno. 

Ob poslušanju Infantina nisem mogel spregledati določenih stvari okrog ženskega svetovnega prvenstva. Popolnoma se strinjam, da bi se moral nagradni skladb podvojiti, ampak o razširitvi pa nisem povsem prepričan. Če pomislim je na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Nemčiji sodelovalo le 16 reprezentanc kar je bilo vsekakor premalo. Štiri leta kasneje je v Kanadi tekmovalo 24 reprezentanc kar se je izkazalo za dobro potezo kar je  tudi potrdilo letošnje prvenstvo. Marsikatera tekma skupinskega dela je pokazala, da so še vedno prevelike razlike v kakovosti med posameznimi reprezentancami. Zato sem mnenja, da je s širitvijo še za počakati. Razen, če si FIFA želi več podobnih tekem kot ZDA - Tajska, ki se je končala s 13:0 za Američanke. Zaenkrat se ženski nogomet najbolj razvija v Evropi, saj je vseh devet reprezentanc uvrstilo v osmino finala. V četrtfinale je zmanjkalo le Španiji, ki je morala priznati premoč Američankam. S širitvijo bi Evropa pridobila še več, ker je že v tem trenutku bilo doma nekaj kakovostnih reprezentanc kot sta Švica in Danska.

Dovolj o izjavi predsednika Infantina in se raje vrnem na letošnje prvenstvo. Če so igralke naredile ogromen korak naprej pa ne morem pohvaliti sodnice. Že pred štirimi leti niso bile kos nalogi. Tudi letos je bilo sojenje pod nivojem, čeprav so evropske sodnice bile nadpovprečjem. Res je, da moram malo tudi stopiti v njihovo bran. Prvič so sodile z VAR-om in novimi pravili. Najbolj žalostno je to, da je FIFA spet vzela žensko svetovno prvenstvo za testiranje novosti. Leta 2015 so npr. morali prvenstvo odigrati na umetni travi. Pri moškh se določene zadeve preizkušajo na mladinskih turnirjih. Pri ženskah pa brez kakšnih uvajanj kar na osrednja tekmovanja kar je malo skregano z logiko. Sem mnenja, da bo FIFA morala tudi spremeniti razmišljanje o delegiranju sodnikov za svetovno prvenstvo. To velja za oba spola. Trenutno velja “pravilo”, da ima vsaka kontinentalna zveza svoje sodnike na turnirju in s tem pridobimo različne kakovosti sojenja. Na svetovnem prvenstvu bi morali soditi najboljši sodniki na svetu in pika! 

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Na zelenici so Američanke več kot zasluženo osvojile svoj četrti naslov svetovnih prvakinj. Preprosto gre za najbolj kvalitetno moštvo turnirja. V finalu so Nizozemke poskušale z obrambno postavitvijo in s kakšnim uspešnim protinapadom premagati Američanke. Ta taktika je delovala le v prvem polčasu. Ključni trenutek finala se je zgodil v 61. minuti srečanja, ko so Američanke s pomočjo VAR-a prišle do upravičene enajstmetrovke. Megan Rapinoe je rutinsko zadela za 1:0. S tem zadetkom si je zagotovila nagrado za najboljšo strelko prvenstva. Nizozemke se po zadetku niso več pobrale in v 69. minuti je Rose Lavelle postavila končni izid srečanja na 2:0. V tekmi za bron so Švedinje z 2:1 premagale Angležinje.

Za konec še moja enajsterica prvenstva, ki je sestavljena na postavitev 3-4-3. Prva vratarka prvenstva je Sari van Veenendaal, ki je pokazala odlične predstave in bila prava panterka med vratnicami. Obrambna linija je sestavljena iz Lucy Bronze (Anglija), Julie Ertz (ZDA) in Wendie Renard (Francija). Vse tri so bile odlične v fazi branjenja, ampak pokazale tudi svoje kvalitete v napadu. Vse tri so se znašle med strelkami. V vezno linijo sem postavil kot osrednje vezistke Švedinjo kosovskih korenin Kosovare Asllani in Američanko Tobin Heath. Na levo krilo sem postavil Norvežanko Carolino Graham Hansen ter na desno pa Angležinjo Nikito Parris. Vse štiri so bile ključne v fazi napada v svojih ekipah.Na levo stran napada sem postavil Francozinjo Amel Majri, ki je sicer igrala kot leva bočna igralka, ampak je kraljevala na svoji levi strani in prispevala veliko v fazi obrambe in napada. Na desno stran napada pa sem uvrstil Američanko Megan Rapinoe, ki je kljub starosti pokazala vse svoje kvalitete ter osvojila krono za najboljšo strelko. V sredino napada pa je mesto dobila Angležinja Ellen White, ki je bila druga strelka prvenstva skupaj z Alex Morgan. Slednjo nisem uvrstil, ker je kar pet od šestih zadetkov dosegla proti Tajski. 

V naslednjem letu bomo izvedeli kje bo naslednje svetovno prvenstvo leta 2023. Kandidaturo so vložile Argentina, Avstralija, Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Japonska, Nova Zelandija Severna in Južna Koreja, ki sta vložili skupno kandidaturo in Južna Afrika.


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: