Golavt logo Ženski nogomet

Prva zvezdnica ženskega nogometa

Letos marca bo 46 let odkar je na svet v Selmi prijokala Billu in Stephanie Hamm hčer Mariel Margret oziroma Mia kot jo večina pozna. Mia je bila četrti naraščaj od skupno šestih otrok, ki sta jih imela Bill in Stephanie. Mia se je rodila z deformacijo stopal in v prvih letih svojega življenja je morala nositi korekcijska obuvala. Ko je bila stara tri leta se je družina zaradi očetove službe morala preseliti za dve leti v Italijo. Stephanie je želela, da bi se Mia ukvarjala z baletom. Vpisala jo je v šolo baleta vendar po prvem treningu prišla domov žalostna in objokana, ker to ni bilo zanjo. 

Tokrat ne govora o aktualnih dogodkih v ženskem nogometu, ampak o prvi pravi zvezdnici tega športa Američanki Mii Hamm.
John Mena

V času bivanja v Italiji je Mia prvič videla nogomet, ko sta se z mamo sprehajali v enem parku v Firencah. Na eni izmed trav sta oče in sin igrala nogomet. Ko se je družina preselila nazaj v ZDA, natančneje v mesto Wichita Falls sta Bill in Stephanie posvojila osemletnega fanta Garetta. Mia je takrat imela pet let. Nad Garettom je bila navdušena, ga sprejela kot pravega brata. Začela se je zgledovati po njem in želela početi vse kar je počel on. Garett se je veliko ukvarjal z baseballom, ameriškim nogometom in nogometom. Oče Bill je moral vpisati tudi Mio vpisati v lokalni nogometni klub. 

Že v osnovni šoli je prikazovala svoj talent in bila članica fantovske šolske ekipe. Njena želja je bila igrati na Olimpijskih igrah z ameriško reprezentanco. Pri trinajstih letih je izvedela, da ima Garett aplastično anemijo. Aplastična anemija je zelo redka krvna bolezen. Pri petnajstih letih se je preselila v severno Virginijo k stricu zaradi vpisa na Lake Braddock Secondary School. V Burku je preživela samo eno šolsko leto in pripomogla šolski nogometni ekipi do naslova najboljše regijske šole. Njene predstave niso ostale ne opazne, ker je bila povabljena v širši krog igralk ameriške članske reprezentance. 

S petnajstimi leti je postala najmlajša igralka v zgodovini ameriškega ženskega nogometa s poklicem v člansko reprezentanco. Bila je korak bližji svojim sanjam. Zaradi tega je spremenila tudi prehrano samo, da bi lahko postala še boljša. V reprezentančnem dresu je debitirala dve leti kasneje.

Po končani srednji šoli se je vpisala na fakulteto Chapel Hill v severno Karolino. Tam se je pričel njen preboj na veliko nogometno sceno. Šolska ekipa Tar Heels je kar petkrat zaporedoma osvojilo naslov NCAA (tekmovanje med univerzami). Pri prvih štirih naslovih je Mia bila ena izmed ključnih igralk. Pri petem pa ni veliko pripomogla k uspehu, ker jo je takratna selektorka Anson Dorance poklicala v člansko reprezentanco, ki se je takrat pripravljala na svetovno prvenstvo na Kitajskem.

Na svetovnem prvenstvu leta 1991 je na prvi tekmi pred 14.000 gledalcev na stadionu Ying Dong v Panyuju začela v začetni enajsterici. V 62. minuti je dosegla odločilni zadetke za zmago proti Švedski s 3:2. Američanke so na koncu osvojile naslov svetovnih prvakinj. Čez štiri leta na svetovnem prvenstvu na Švedskem je pod vodstvom Tonyja DiCiccoja osvojila bron. Američanke so moral priznati premoč Norvežankam v polfinalu. V tekmi za tretje mesto so premagale Kitajke s 2:0. Hammova je dosegla na tem prvenstvu, tako kot na prvem dva zadetka.

Dokončen preboj do svetovne prepoznavnosti je Hammova doživela na Olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti. Uresničile so se ji sanje, saj to je bil prvi ženski nogometni turnir na olimpijskih igrah. Zlato je ostalo doma in Hammova je bila ena izmed ključnih igralk domače reprezentance. V finalu na stadionu Citrus Bowl v Orlandu so Američanke premagale Kitajke s 2:0 pred neverjetnih 76,481 gledalcev. Finalna tekma je šla tudi v zgodovino, ker je bil postavljen rekord v obisku ženske nogometne tekme. 

Po tekmi je bil eden izmed prvih, ki jo je objel Garett. Odpravil se je na dolgo pot v Orlando, kljub hudi bolezni. Na žalost je bil to zanj zadnji veliki turnir na katerem je lahko spremljal Mio. Osem mesecev po olimpijskih igrah je umrl. Mia je bila ob njem, ko je naredil zadnji dih v njegovem življenju. Po Garettovi smrti je Mia ustanovila fundacijo The Mia Foundation, ki nudi pomoč družinam in ljudem pri transplantaciji kostnega mozga. Fundacija se financira tudi prek vsako letne nogometne tekme v kateri sodelujejo znani ameriški športniki.

Leta 1999 je bilo na sporedu svetovno prvenstvo na domačih tleh. Hammova je bila ponovno ena izmed ključnih igralk v moštvu DiCiccoja. Prišli so do finala, kjer so jih ponovno čakale Kitajke. Na Rose Bowlu v Los Angelesu se je zbralo neverjetnih 90.105 gledalcev, ki videli zmago Američank po streljanju enajstmetrovk. Hammova je odlično odigrala turnir in bila je izbrana v moštvu prvenstva.

Po domačem svetovnem prvenstvu je v svoji zbirki dodala še srebro z Olimpijskih iger v Sydneyju leta 2000 in bron s svetovnega prvenstva 2003. Zadnje veliko prvenstvo je odigrala na olimpijskem turnirju v Atenah leta 2004, kjer so Američanke ponovno osvojile zlato medaljo. Po olimpijskem turnirju je pri 32 letih oznanila konec njene nogometne poti.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Kaj pa klubska scena? Na žalost v ZDA v času njene kariere niso imeli svoje profesionalne lige. Zato so najboljše igralke, ki niso igrale v Evropi bile članice reprezentance. Leta 2001 je bila ustanovljena liga WUSA (Woman´s United Soccer Association). Takrat je Hammova igrala za Washingtom Freedom. V treh sezonah dokler je bila liga aktivna je dosegla 25 zadetkov na 49 tekmah.

Vsekakor gre za izjemno nogometašico, ki se je najbolj znašla v napadu. Bila je zvezdnica ekipe, ampak je skozi celotno kariero imela v sebi moštvenih duh. Še danes jo imajo mnoge mlade nogometašice za zgled. Bila je leta 2001 in 2002 izbrana za najboljšo igralko na svetu. Petkrat je bila izbrana za najboljšo nogometašico v ZDA. Nikoli se ni izpostavljala v ospredje. Leta 2004 je bila izbrana na seznam najboljših nogometašev sveta po mnenju svetovne nogometne zveze FIFA in legendarnega Peleja

Poleg Hammove je na seznamu bila uvrščena samo še ena ženska, njena soigralka v ameriški reprezentanci Michelle Ackers. Leta 2007 so jo sprejeli v ameriško Hall of Fame (Hiša slavnih) in leta 2013 kot prvo žensko v svetovno nogometno hišo slavnih. 

Nekaj časa je imela v lasti rekorda za največ reprezentančnih nastopov in zadetkov. V karieri je odigrala 275 reprezentančnih tekem in dosegla 158 zadetkov. Slednji rekord je veljal do leta 2013, ko jo je prehitela sorojakinja Amy Wambach. Hammova je trenutno na tretjem mesto na tej lestvici, ker jo je prehitela še Kanadčanka Christine Sinclair. Tudi drugi rekord po številu odigranih tekem je morala prepustiti sorojakinjam Kristini Lilly in Christie Rampone.  

Značke:

Deli z drugimi:


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: