Golavt logo Ženski nogomet

Ženske niso za nogomet

Pred leti je cela Slovenija spremljala uspehe in neuspehe Tine Maze, tako ljudje kot mediji so jo vzeli za svojo. Na povsem enak način so oboji sprejeli Petro Majdič in še marsikatero športnico. V obeh primerih niso niti eni ne drugi se ozirali na to, da gre za ženske, ki jih je potrebno primerjati z moškimi. Preprosto so jih ocenili po rezultatu, če je bila uvrstitev odlična je dobila pohvale in seveda v obratnem smislu. Ti dve sta mi prvi prišle na misel in vem, da bi lahko naštel še marsikatero. Zanimivo je, kako se hitro stvari obrnejo kadar spremenimo šport.

Kolikokrat je že slišana takšna fraza, da nogomet ni za ženske. Nekateri bi celo prepovedali ženski nogomet
Phillip Kofler

Se popolnoma strinjam, da sta obe tekmovale v posameznih športih. Na straneh Golavta se govori le o ekipnem športu imenovanem nogomet. Med privrženci Tine Maze in Petre Majdič je zagotvo bilo nekaj ljubiteljic in ljubiteljev nogometa. Da o medijih niti ne govorim, saj le redko kateri ne spremlja dogajanja na nogometnih zelenicah. Že stara in obrabljena fraza je, da je nogomet najbolj postranska stvar na svetu. Doslej sem si ogledal ogromno nogometnih tekem v živo obeh spolov. Najbolj zanimivo je spremljanje dogajanje na tribunah. Tam se vedno najde nekaj posameznikov, ki premorejo več znanja kot trener njegove priljubljene ekipe.

Ti imajo toliko znanja, da jim ni noben kos, čeprav sami niso odigrali niti minute na kakšni prvoligaški tekmi, kaj šele v občinski nogometni ligi. Na ženskih tekmah se te izjave in pripombe še kako spremenijo. »Če bi se v tem trenutku odpravil v center mesta in sestavil ekipo. Bi oba kluba premagal z najmanj pet golov razlike. Ali, če bi igrale z mladinsko ekipo v kateri igra moj vnuk bi bila razlika še višja.« Prav takšne izjave dajejo posamezniku malo v razmislek. Ali je nogomet res samo moška domena?

Velika večina moških bi odgovorila pritrdilno in dodali še kakšno izjavo v tem stilu: »Ženske niso za nogomet.«, »Ukiniti bi bilo potrebno ženski nogomet.«, »Kaj se sploh grejo, to ni podobno nogometu.«, … Večina teh ljudi si ni ogledalo niti ene ženske tekme. Še nacionalne nogometne zveze širom Evrope so v zadnjih letih spremenile razmišljanje o ženskem nogometu. Celo UEFA je pred leti imela nekaj bizarnih predlogov za ženski nogomet. Od tega, da bi morale igrati v krilih, z mehkejšo žogo, na manjšem igrišču in krajši igralni čas. Vsak ima pravico do tega, da si o teh predlogih sam ustvari mnenje. Sam bom samo to dodal, da na srečo so bili le predlogi.

Po drugi strani, če vzamem primer hokeja na ledu je Svetovna hokejska zveza IIHF vnesla kar nekaj sprememb. Med drugim, da mora čelada imeti mrežico. Edini dovoljeni fizični kontakt med igralkami je lahko rama ob rami in velik poudarek je na nepravilnem oviranju. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da so ga spremenili v takšni meri, da izgleda kot lažje ogrevanje v primerjavi z moškim. Takrat pridejo na plan primerjave obeh športov, ki nimajo nič skupnega razen paka in palic. Primerjavo lahko naredim le, če sta osnovi povsem enaki. Ko kupujemo novo vozilo se cena razlikuje le v izboru opreme, ampak v osnovi gre za povsem isti model.

Stopili smo v leto 2018, ampak razmišljanje o ženskem nogometu je še vedno kot izpred petdeset let. Ne vem, zakaj obstaja takšen strah, da bi ženski nogomet zasenčil moškega. Verjamem, da nekateri moški imajo na nek način ljubezensko razmerje z nogometom. »Draga vse ti dovolim, samo pusti mi nogomet oziroma, da grem na tekmo.« je pogostokrat izrečena izjava moža svoji ženi. Res ne vem, zakaj bi morali ljudje gledati na ženski nogomet kot neka huda bolezenska epidemijo, ki je smrtno nevarna. Velikokrat smo priča, da se morajo mladi ukvarjati s športom in zakaj ne bi omogočili tudi dekletom igranja nogometa.

Verjamem, da bi veliko pripomoglo ženskemu nogometu, da bi vsak nogometni klub moral imeti obe selekciji v mlajših kategorijah. Le člansko moštvo bi bilo na izbiro. Samostojni ženski klubi se v tem trenutku borijo na vse pretege, da bi sploh ohranili delovanje kluba. Večina teh delavcev delajo vse na prostovoljni bazi. Sponzorje težko pridobijo, ker  ti  najprej zahtevajo dobre izide. Šele takrat bi lahko prišlo do kakšnega razgovora in morebitnega sodelovanja. Po drugi strani se noben ne vpraša, kako boš pa dosegel rezultate, če nimaš pogojev. Velika verjetnost je, da potencialni sponzorji imajo v mislih moški nogomet, kjer je potreben večji finančni vložek kot pri ženskah.

Janez Borovnica s.p.

Izvaja vse geodetske storitve, nudi pomoč pri svetovanju in zastopanju v upravnih geodetskih postopkih zemljiškega katastra.


Kontakt:
borovnica.janez@gmail.com | 051 780 180

Preprosto ne vidijo priložnosti vlaganja v ženski nogomet. S pol manj denarja bi lahko dosegli več kot si mislijo. Res, da k nam pride vse čez nekaj let kar je trend izven naših meja. Največji evropski moški nogometni klubi so začutili, da je potrebno omogočiti tudi nežnejšemu spolu igranje nogometa. Vodstvo španske La Lige bo v kratkem sprejela pogoj, da morajo vsi prvoligaši imeti tudi žensko selekcijo. Trenutno imajo svoje ekipe že Barcelona, Espanyol, Atletcio de Madrid, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Sevilla, Real Betis in Valencia. Če pogledamo še preostale države najdemo med drugim tudi Arsenal, Manchester City, ChelseaJuventus, Fiorentina, Bayern München, Wolfsburg, Paris Saint-Germain, Lyon, …

Ob koncu tega prispevka še to vprašanje, ki se mi roji po glavi. Zakaj je pri nas takšen strah, da bi vzgojili ženske nogometašice kova Jana Oblaka, Valterja Birse, Boštjana Cesarja, Josipa Iličića, … Naj tudi deklice dobijo priložnost in slediti svojim sanjam. Poklon vsem trenutnim nogometašicam, trenerjem in funkcionarjem, ki vztrajajo v teh razmerah. Verjamem, da se bodo stvari spremenile na boljše. Na igrišču pa pokazale, da lahko igrate tudi ve nogomet. Pri Golavtu se bomo še bolj trudili, da se govori tudi o slovenskem in tujem ženskem nogometu.

Značke:

Deli z drugimi:


Avtor članka:

Marko Terlikar

Obavljeno:

Golavt logoKomentarji

Spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Uredništvo Golavta

Članek še ni bil komentiran.

Golavt logo Oddaje

Večni derbi pripadel Mariboru

V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru. Tv oddaja | 80. oddaja | 02. okt 2019
V 80. oddaji smo pogledali vse aktualne dogodke z slovenskih zelenih od prve do tretje lige. Večni derbi je tokrat pripadel Mariboru.


Preberite več


Sara Ketiš

V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš. Podcast | 79. oddaja | 29. sep 2019
V tokratni podcast oddaji se je predstavila mlada vezistka Sara Ketiš.


Preberite več

Golavt logo Novice

Olimpiji derbi ljubljanske kotline

Marko Terlikar | 31. mar 2019 | Prva liga

O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti. O tekmi med Mariborom in Celjem ste že lahko prebrali. Tokrat pa še o tekmah, ki so se odvijala v Domažalah, Velenju in Murski Soboti.
Preberite več


Lyon le še korak do ubranitve naslova

Marko Terlikar | 28. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj. Včeraj so ljubitelji ženskega nogometa lahko spremljali povratna srečanja četrtfinalnih dvobojev v Ligi prvakinj.
Preberite več


Lyon boljši na prvem dvoboju lanskih finalistov

Marko Terlikar | 21. mar 2019 | Ženski nogomet

Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna. Včeraj so potekale prve četrtfinalne tekme v Ligi prvakinj. Za manjše presenečenje je posrkbela praška Slavia, ki je remizirala doma proti Bayernu iz Münchna.
Preberite več


Aluminij z zmago do prvih pomladnih točk

Gorazd Jesenovec | 17. mar 2019 | Prva liga

V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0 V predzadnji tekmi 23. kroga PLTS je Aluminij dosegel prvo zmago, ko je doma visoko premagal Velenjski Rudar s 4:0
Preberite več


Televizijsko oddajo Golavt lahko spremljate vsak teden na: